/ - FOTO: VLADA CG
30/09/2023 u 21:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Abazoviću dodijeljeno specijalno priznanje za posebnu afirmaciju manjinskih zajednica

Mesić je naglasio ulogu i doprinos premijera Abazovića u Crnoj Gori i na Zapadnom Balkanu u učvršćivanju demokratije i razvoju multietničkog društva

Večeras je u Ulcinju predsjedniku Vlade Crne Gore dr Dritanu Abazoviću uručeno specijalno priznanje za posebnu afirmaciju manjinskih zajednica od strane Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane (IFIMES). Abazoviću je pomenuto specijalno priznanje uručio Stipe Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske i počasni Instituta IFIMES.

Mesić je naglasio ulogu i doprinos premijera Abazovića u Crnoj Gori i na Zapadnom Balkanu u učvršćivanju demokratije i razvoju multietničkog društva i afirmaciji manjinskih zajednica te jačanju mira i stabilnosti u regiji. 

-Kao mladi i prepoznatljiv političar i vrstan intelektualac je doprinio jačanju evropskog puta Crne Gore, koja teži da postane naredna članica EU. Abazović je uvjereni Evropljanin, koji doprinosi saradnji u regiji šire i iz Crne Gore šalje pozitivne poruke i priče u Evropu i svijet- naglasio je Mesić.

Medunarodni institut IFIMES smatra, da je potrebno posebno istaknuti ulogu premijera Abazovića, koji naglašava, da je institucionalna budućnost država regije članstvo u EU, dok će ekonomski, tržišno i kulturno te države uvijek biti vezane na regiju, zbog toga je regionalna saradnja od izuzetnog značaja. Postoje pojedinci, koji su svojim radom postali inspiracija i uzor mnogima, prepoznatljivi su po svojoj predanosti, hrabrosti i ustrajnosti, jedan od njih je dr Dritan Abazović. „Zbog toga nam je čast, da im se uruče priznanja i izrazi zahvalnost za sve što su učinili za svoje sugrađane, države, regiju, svijet i bolju budućnost svih nas“, istakli su iz IFIMES-a.

Premijer Abazović se zahvalio na dodijeljenom priznanju i u svečanom govoru istakao ulogu Crne Gore u regionalnim i međunarodnim odnosima i naglasio, da će njegova zemlja i dalje igrati aktivnu ulogu u regiji kroz proces saradnje, pomirenja, suživota, jačanju multietničkog sklada i ekonomskog prosperiteta na Zapadnom Balkanu i jugoistočnoj Evropi te na međunarodnoj sceni uz dodatnu afirmaciju manjinskih zajednica. 

-Uz to, važno ubrzati proces evropskih integracija, koji će dovesti do toga da sve države regije postanu punopravne članice EU. Crna Gora ostaje pouzdan i snažan saveznik u NATO-u. Svoje domaće zadatke mora izvršiti svaka zemlja i njihovi političari i to stvaranjem opšteg konsenzusa na putu pridruživanja EU. Proces saradnje, pomirenja, stvaranje društva blagostanja, intenzivna borba protiv kriminala i korupcije i članstvu u EU i jačanje regionalne saradnje može cijeloj regiji donijeti samo dobro i napredak- naveo je Abazović u svom govoru.

 

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 22:53