Peter Felten / - FOTO: TVITER
16/08/2023 u 15:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ambasador Felten: Nova Vlada treba da bude sastavljena samo od proevropskih i evroatlantskih snaga

Smatramo da je u najboljem interesu Crne Gore da njena nova vlada bude zasnovana i sastavljena samo od onih političkih snaga koje aktivno i kredibilno promovišu proevropsku i evroatlantsku orijentaciju Crne Gore

Pregovori za formiranje Vlade počeli su zvanično juče, sastancima između mandatara Spajića i političkih partija koje potencijalno mogu biti partneri u novoj crnogorskoj vladi. I dok nas prema ocjenama analitičara čekaju dugi i iscrpljujući pregovori, ambasade zapadnih zemalja su saglasne u ocjeni da jedino stranke koje se proaktivno zalažu za proevropske i evroatlantske vrijednosti mogu biti partner Evropskoj Uniji i Sjedinjenim Američkim Državama, takvu ocjenu dijeli i ambasador Njemačke u Crnoj Gori Peter Felten.

- Naša pozicija nije se promjenila: smatramo da je u najboljem interesu Crne Gore da njena nova vlada bude zasnovana i sastavljena samo od onih političkih snaga koje aktivno i kredibilno promovišu proevropsku i evroatlantsku orijentaciju Crne Gore - rekao je Felten za portal Standard.

Felten ističe da je kao država članica NATO-a i kandidat za članstvo u EU, Crna Gora važan partner Njemačke u svim okolnostima.

- Istovremeno, jasno je da će na širinu i dubinu saradnje između vlada naše dvije države značajno uticati u kojoj mjeri će nova crnogorska vlast zapravo biti formirana i podržana od političkih snaga koje kredibilno i aktivno promovišu Crnu Goru kao partnera u Sjevernoatlantskoj alijansi i kao kandidata za skorije pristupanje EU”, jasan je ambasador Njemačke.

“Imajući to u vidu, dijelimo juče objavljenu ocjenu Ambasade SAD o formiranju nove vlade u Crnoj Gori - zaključio je Felten za portal Standard.

Podsjećamo, juče su se oglasili i iz ambasade SAD u Podgorici, i naveli da ZBCG nije njihov partner, te da je njihov stav o formiranju Vlade nepromijenjen.

- Podržavamo brzo formiranje vlade koja je privržena evroatlantskim vrijednostima i reprezentuje multikulturnu Crnu Goru. Vladu čiji bi članovi osudili rusku agresiju, zalagali se za teritorijalni integritet Ukrajine i podržavali sankcije EU Rusiji, jačali aktivno učešće Crne Gore u NATO-u, štitili prava manjina i podržavali suverenitet susjednih zemalja, uključujući Kosova - kazali su Pobjedi iz Ambasade SAD-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 18:50