Bošnjak sa ambasadorom Njemačke / - IGOR SLJIVANCANIN
25/01/2023 u 14:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bošnjak sa ambasadorom Njemačke: Evropski put Crne Gore nema alternativu

Ambasador Felten je pozdravio napore potpredsjednice Skupštine za iniciranje postupka izbora sudija Ustavnog suda koji ima za cilj da premosti duboke podjele između uključenih političkih aktera

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore Branka Bošnjak danas se sastala sa njemačkim ambasadorom Peterom Feltenom. Na sastanku je, između ostalog, bilo riječi o složenosti aktuelnog političkog trenutka, imperativu izbora sudija Ustavnog suda i nužnosti prevladavanja svih prepreka koje stoje na putu Crne Gore prema EU integracijama.

Ambasador Njemačke naglasio je značaj parlamenta kao srca demokratije i istakao njegovu krucijalnu važnost u rješavanju aktuelne političke krize. Ambasador Felten je pozdravio napore potpredsjednice Skupštine za iniciranje postupka izbora sudija Ustavnog suda koji ima za cilj da premosti duboke podjele između uključenih političkih aktera.

Da bi prevazišli opasnosti poltičke trgovine ali i poltičke razlike, Bošnjak  je predložila rješenje po kojem Ustavni odbor treba doći do 12 – 15 kandidata od ukupno 26, a glavni kriterijum prilikom odabira bile bi profesionalne reference kao i integritet. Takođe, taj izbor bi podrazumijevao da bar jedan kandidat bude ženskog pola i bar jedan iz manjebrojnih naroda. Kandidati bi dalje bili selektovani po principu slučajnog odabira među onima koji su prethodno zadovoljili sve potrebne kriterijume.

- Iako se čini da je aktuelna politička kriza zaustavila ili znatno usporila EU integracije Crne Gore, ambasador Njemačke smatra da je Crna Gora među naprednijim državama u regionu, i kao članica NATO-a, i da nakon prevazilaženja krize, sa vladom koja je sposobna da djeluje, brzo sprovede neophodne reforme kako bi se vratila evropskom kursu. Da evropski put Crne Gore nema alternativu složila se i potpredsjednica Skupštine, pa je kompletiranje procesa izbora sudija Ustavnog suda glavni fokus rada Skupštine, ali i izglasavanje članova Sudskog savjeta i izbor Vrhovnog državnog tužioca, navodi se u saopštenju Skupštine.

Ambasador Felten je pohvalio i transparentnost rada Skupštine, posebno dijela koji se tiče intervjua i izbora sudija Ustavnog suda. Nada se uspješnom okončanju aktuelne političke krize i restartu procesa pristupanja Crne Gore EU.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. mart 2023 09:34