Ministri vanjskih poslova zemalja ZB u Briselu / screenshot
13/11/2023 u 20:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Poruka Brisela: Proširenje i dalje prioritet EU, ali ključno ispunjavanje uslova

U glavnom gradu Belgije je i crnogorski ministar Filip Ivanović, što je njegova prva posjeta Briselu od preuzimanja dužnosti

Ministri vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana u Briselu razgovaraju sa šefovima diplomatije zemalja članica Evropske unije. U glavnom gradu Belgije je i crnogorski ministar Filip Ivanović, što je njegova prva posjeta Briselu od preuzimanja dužnosti.

U pitanju je redovni sastanak ministara vanjskih poslova sa šefovima diplomatije zemalja Zapadnog Balkana.

Ministar Ivanović je uoči sastanka imao brojne susrete, sreo se sa visokim predstavnikom Boreljom, ministom vanjskih poslova Španije, ministarkom Finske, učestvovao na sastanku grupe prijatelja zemalja Zapadnog Balkana, koji su uoči ovog susreta uputili non pejrer u kojem se zahtijeva tješnja saradnja i češći susreti sa zapadnobalkanskom šestorkom.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Žozep Borelj je istakao da imaju odvojene sastanke sa ministrima sa Zapadnog Balkana kako bi pokazali koliko je važan region.

"I kako bi razgovarali o nedavnim predlozima Evropske komisije o proširenju i insistirali na potrebi za bližim praćenjem naše vanjske politike. Neke države namaju baš sjajne rezultate kada je u pitanju usklađivanje sa našom vanjskom i bezbjednosnom politikom i sankcijama", kazao je Borelj.

Analena Berbok, ministarka vanjskih poslova Njemačke naglašava da je ponuda mira i bezbjednosti u Evropskoj uniji najvažniji štit, posebno za partnere i prijatelje na Zapadnom Balkanu.

"Zato je toliko važno da u ovim vremenima shvatimo da je proširenje geopolitičko pitanje, da ne smije biti sivih zona za mir i bezbjednost u Evropi. Zbog toga sam veoma zadovoljna što su ministri vanjskih poslova EU i šest država Zapadnog Balkana danas ponovo ovdje da razmijenimo ideje. Već smo na Berlinskoj konferenciji jasno stavili do znanja da proširenje nije samo geopolitičko pitanje, već da ono jača i Evropsku uniju, da proširenje može doprinijeti da nas ojača iznutra, posebno kada su u pitanju reforme. Zato je toliko važno da ne samo jednom godišnje saslušamo zemlje kandidate, već da uključimo i njihovu perspektivu kada je u pitanju budućnost Evropske unije", poručila je Berbok.

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman, navodi da je proširenje i dalje prioritet EU, ali da bi ga učinili uspješnom pričom, ključno je ispunjavanje uslova, sprovođenje reformi i usklađivanje sa vrijednostima i standardima EU.

"Dobrosusjedski odnosi i reginalna saradnja takođe ostaju od velike važnosti. Očekujemo da vidimo napredak prije kraja ove ili sljedeće godine, a posebno kada su u pitanju otvaranje pregovora sa BiH, otvaranje prvih klastera sa Albanijom I Sjevernom Makedonijom. Takođe, dugo očekivana vizna liberalizacija za građane Kosova od 1. januara 2024. je ogroman korak unaprijed", navodi Grlić Radman.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 20:41