/ -Tviter
07/02/2023 u 18:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

CDT: Omogućiti uvid u potpise podrške predsjedničkim kandidatima

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) apelovao je na Državnu izbornu komisiju da građanima putem aplikacije omogući uvid u potpise podrške predsjedničkim kandidatima kako bi se izbjegle zloupotrebe, najavila je programska direktorica CDT-a Milica Kovačević

Kovačević je novinarima nakon današnje sjednice DIK-a kazala da će CDT u odgovarajućoj proceduri tražiti od DIK-a za sve predsjedničke kandidate uvid u potpise podrške.

-Apelujem na DIK da izađu sa aplikacijom gdje bi građani mogli da provjere da nije došlo do zlupotrebe, da nam se ne bi dešavalo ono što se desilo 2018. godine- kazala je Kovačević.

Ona je saopštila i da je DIK danas jednoglasno potvrdio predsjedničku kandidaturu lidera Nove Andrije Mandića, u skladu sa pravilima po kojim DIK odlučuje.

Ponovila je stav CDT-a da je inicijativa DIK-a prema RIK-u Srbije neopravdana i da je to izlaženje iz nadležnosti DIK-a.

Podsjetimo Državna izborna komisija se ranije obratila kolegama u Srbiji, tražeći informaciju da li Mandić i Milojko Spajić imaju biračko pravo i prebivalište u toj državi.

-Znajući da na kraju krajeva DIK može da odlučuje samo na osnovu onih zakona koje primjenjuje. Po Ustavu i izbornim zakonima kandidat treba da ima crnogorsko državljanstvo i prebavilašte za šta je Mandić dostavio dokaze od crnogorskih nadležnih organa. Mi vjerujemo da je ta inicijativa bila političko dizanje "dževe" bez stvarnih posljedica na ono što se dešava u DIK-u- saopštila je Kovačević.

Ona kaže da je problemom dvojnog državljanstva trebalo da se bavi MUP i da to čini 15 godina unazad.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 01:10