CDT, LOGO / - FOTO: CDT TVITER
17/08/2023 u 10:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

CDT: Unaprijediti sistem finansijske stimulacije razvoja rodnih politika i ženskih prava

Finansijska sredstva namijenjena radu ženskih organizacija moraju se koristiti isključivo na način predviđen statutom ženskih organizacija, s ciljem jačanja položaja žena u političkom životu i društvu uopšte, navode iz CDT-a

Participacija žena u politici u načelu je ohrabrena i posebnim finansijskim podsticajima za ženske organizacije u političkim partijama i njihovo programsko osnaživanje, navode iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

- Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja iz 2020. godine predviđena su posebna finansijska sredstva za njihovo redovno finansiranje na centralnom i lokalnom nivou. Međutim, intencija zakonodavca da unaprijedi i programski osnaži žene članice političkih subjekata u praksi se zloupotrebljava, i dešava se da partije ne izvještavaju o potrošnji sredstava uplaćenih na podračune ženskih organizacija. Partije koje to rade jasno priznaju da se novac namijenjen radu ženskih organizacija koristi suprotno zakonu, za troškove organizacije kongresa, reprezentacije, izborne kampanje, saopšteno je iz CDT-a.

Ocijenili su da je zato neophodno spriječiti zloupotrebe finansijskih sredstava koje su u važećem zakonodavnom okviru predviđene za programski razvoj ženskih organizacija u političkim subjektima.

- Finansijska sredstva namijenjena radu ženskih organizacija moraju se koristiti isključivo na način predviđen statutom ženskih organizacija, s ciljem jačanja položaja žena u političkom životu i društvu uopšte. Na širem planu, za unapređenje učešća žena u politici, potrebno je uvesti obavezno rodno budžetiranje, dodijeliti više sredstava za žensko preduzetništvo i osigurati rodno integrisanje na svim nivoima odlučivanja, što je i preporuka Evropske komisije, zaključuju iz CDT-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 12:49