Popović i Husein Mohamed Latif / - SKUPšTINA
25/12/2023 u 16:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Crna Gora će u Maldivima uvijek imati iskrenog prijatelja i podršku u UN-u

Naše preduzeće "Plantaže" proizvodi jedno od najboljih vina u Evropi, želim da razmotrimo mogućnost saradnje sa našim preduzećem i iniciramo izvoz crnogorskih vina na tržište Maldiva, navela je Popović

Crna Gora će uvijek u Maldivima imati iskrenog prijatelja i podršku u Ujedinjenim nacijama, naporima da postane članica Evropske unije, kao i podršku članstvu u NATO savezu, glavna je poruka sa današnjeg sastanka potpredsjednice Skupštine Crne Gore, Zdenke Popović i delegacije Maldiva koju je predvodio potpredsjednik Maldiva, Husein Mohamed Latif.

Poželjevši dobrodošlicu u najistaknutiju crnogorsku instituciju potpredsjednica Popović istakla je da su Maldivi zemlja gdje je turizam glavna privredna grana, baš kao i u Crnoj Gori te da se nada da će Crna Gora i Maldivi ostvariti još bolju saradnju u toj oblasti.

- Želimo da olakšamo dolazak maldivskih turista uspostavljanjem viznih olakšica, u skladu sa našom evropskom agendom. Naše preduzeće "Plantaže" proizvodi jedno od najboljih vina u Evropi, želim da razmotrimo mogućnost saradnje sa našim preduzećem i iniciramo izvoz crnogorskih vina na tržište Maldiva, dodala je Popović.

Osvrnivšu se na multilateralne odnose, Popović se zahvalila na podršci kandidaturi naše države za članicu Savjeta bezbjednosti 2026-27. Takođe, pozdravila je učešće predstavnika Maldiva na Crnogorskoj ljetnjoj školi za mlade diplomate "Gavro Vuković".

Zahvalivši se na dobrodošlici i izuzetnom gostoprimstvu, potpredsjednik Latif izrazio je zadovoljstvo što po drugi put posjećuje Crnu Goru.

- Nadamo se da će Crna Gora u skorijoj budućnosti ostvariti svoj cilj i postati članica Evropske unije, bez obzira što se nalazimo na dvije različite strane svijeta imamo mnogo toga zajedničkog, poručio je Latif.

U nastavku razgovora ambasador Maldiva u Ministarstvu vanjskih poslova, Mohamed Hussain Shareef pozdravio je želju Crne Gore za poboljšanje saradnje i pozvao na imenovanje počasnih konzula kako bi poboljšali razmjenu ljudi, a posebno turista i studenata, da bi kasnije napravili sljedeći korak u saradnji imenovanjem ambasadora na nerezidencijalnoj osnovi.

- Imamo dobru konekciju avio prevozom, međutim da bi povećali broj međusobnih posjeta turista, moramo povećati promociju turističkih ponuda obije zemlje. Na Maldivima su jedni od najprestižnijih hotela koji bi vrlo rado željeli da u svoj asrotiman uključe vina i ribu iz Crne Gore i tu vidimo priliku za saradnju, naveo je Shareef.

Na kraj razgovora Shareef je izrazio nadu da će Crna Gora kao buduća članica Evropske unije podržati Maldive da povrate "GSP plus" status i pozvao potpredsjednicu da posjeti Maldive.

- U Crnoj Gori imate iskrenog prijatelja, predložićemo Ministarstvu vanjskih poslova otvaranje konzularnog predstavništva Maldiva, zaključila je Popović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 12:31