Zastava Crne Gore, Crnogorska zastava, zastava CG / ZASTAVA CRNE GORE - LAZAR RUZIC
08/01/2022 u 22:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Црна Гора потписала изјаву УН: Позивају Кину да осигура пуно поштовање владавине права

Осим Црне Горе, изjаву су потписале и Сjедињене Америчке Државе, Француска, Луксембург, Белгиjа.

Црна Гора jе jедна од држава коjе су у УН упутиле позив лидерима Кине да омогуће независним посматрачима "тренутан, jасан и неометан приступ" региону Синђанг, преноси Портал РТЦГ.

И то уз напомену да jе све више извјештаjа о широко распрострањеним и систематским кршењима људских права. Осим Црне Горе, изjаву су потписале и Сjедињене Америчке Државе, Француска, Луксембург, Белгиjа.

Те земље су заjедничком саопштењу у Уjедињеним нациjама казале да има све више извјештаjа о "широко распрострањеним и систематским кршењима људских права" од стране НР Кине против Уjгура, коjи су претежно муслимани, и припадника других етничких и вјерских мањинских група.

Како преноси "goodmenproject.com", они наводе извјештаjе о, између осталих, мучењима, раздваjању дјеце и озбиљна ограничења слободе вероисповијести или увјерења и слободе кретања, удруживања и изражавања.

- Позивамо Кину да осигура пуно поштовање владавине права и да поштуjе своjе обавезе према националном и међународном праву у погледу заштите људских права - наводи се у саопштењу коjе jе у УН прочитао француски амбасадор при Уjедињеним нациjама Николас де Ривиере.

Подсјетимо, Кина негира оптужбе а у децембру jе обjавила да уводи санкциjе за четири члана америчке владине Комисиjе за међународну вјерску слободу као одговор на казне уведене кинеским званичницима због притужби око злоупотреба у области Синђанг.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 06:14