/ - DUSKO MILJANIC
15/02/2023 u 07:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Crna Gora se uskladila sa odlukom EU o ograničenju cijena ruske nafte

Zemlje koje su se uskladile sa odlukom će, kako je saopšteno obezbijediti da njihove nacionalne politike budu u skladu sa ovom odlukom Savjeta Evrope

Zemlje kandidati za članstvo u Evropskoj uniji Crna Gora, Albanija, Ukrajina, Bosna i Hercegovina i Sjeverna Makedonija uskladile su se odlukom Savjeta Evrope o ograničenju cijena ruskih naftnih derivata. To su uradile i zemlje EFTA Island, Lihtenštajn i Norveška, članice Evropskog ekonomskog prostora,

"Savjet je uveo dva ograničenja cijena za naftne derivate", piše u izjavi visokog predstavnika EU za spoljne poslove, piše portal RTCG.

Konkretno, kako se navodi, Savjet je uveo jedno ograničenje cijene, na 45 dolara po barelu, za naftne derivate kojima se trguje uz popust u odnosu na sirovu naftu i drugo ograničenje cijene, od 100 dolara po barelu, za naftne derivate kojima se trguje uz premiju u odnosu na sirovu naftu. Pored toga, Savjet će preispitati mehanizam ograničenja cijena i za sirovu naftu i za naftne derivate od sredine marta, a zatim svaka dva mjeseca.

Zemlje koje su se uskladile sa odlukom će, kako je saopšteno obezbijediti da njihove nacionalne politike budu u skladu sa ovom odlukom Savjeta Evrope.

Evropska komisija ranije je isticala da Crna Gora ima sto odsto usklađenosti sa spoljnom politikom EU. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 10:33