Sjednica, Odbor za evropske integracije / - IGOR SLJIVANCANIN/SKUPšTINA CRBE GORE
27/02/2024 u 17:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Crnoj Gori preostalo da ispuni 31 mjerilo u poglavljima 23 i 24, čime bi stvorili uslove za zatvaranje poglavlja

U narednom periodu očekuje se da svi napori državne administracije budu usmjereni u tom pravcu, što bi uz političku volju država članica obezbijedilo rezultate i osiguralo uspjeh u procesu pregovora, saopšteno je nakon sjednice Odbora za evropske integracije

Na današnjoj sjednici Odbora za evropske integracije obavljeno je konsultativno saslušanje glavnog pregovarača Predraga Zenovića i državnog sekretara Ministarstva evropskih poslova Bojana Božovića, koji su predstavili ključne rezultate u klasteru 1 – Temeljna prava, sa posebnim akcentom na poglavlja 23 i 24.

- Prema poslednjem presjeku stanja, od ukupno 83 privremena mjerila u pomenutim poglavljima, Crna Gora je u obavezi da ispuni preostalo 31 mjerilo, čime bi stvorila uslove za zatvaranje poglavlja. U narednom periodu očekuje se da svi napori državne administracije budu usmjereni u tom pravcu, što bi uz političku volju država članica obezbijedilo rezultate i osiguralo uspjeh u procesu pregovora, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

U tom kontekstu, gosti su informisali članove Odbora o izrađenim dinamičkim planovima, te da očekuju da na međuvladinoj konferenciji krajem godine Crna Gora zatvori nekoliko poglavlja.

- Poslanici su pozdravili planove pregovaračke strukture i iskazali zainteresovanost za dinamiku postizanja rezultata u pravosuđu, te uticaju političkih okolnosti na realizaciju mjerila u ovoj oblasti. Takođe, bilo je i konkretnih komentara u odnosu na razmatranje prijedloga zakona koji nisu usklađeni sa pravnom tekovinom EU, kao i koja mjerila su trenutno u fokusu, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 08:00