Грубишић и Дамјановић / - Грубишић и Дамјановић
21/06/2022 u 14:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дамјановић - Грубишић: Убрзати реформе да Црна Гора буде предводник проширења ЕУ

- Сусједи се морају ослањати једни на друге, а колико је то важно посебно се види у кризним ситуацијама, додао је Дамјановић

Најважније је да Црна Гора убрза реформе, да што прије уђе у Европску унију (ЕУ) и буде предводник проширења, оцијењено је на састанку министра финансија Александра Дамјановић и амбасадора Хрватске у Црној Гори Веселка Грубишић.

Они су разговарали о ближој међусобној сарадњи и размјени искустава значајних за обје државе.

Дамјановић је нагласио значај подршке коју Хрватска дужи период пружа Црној Гори на европском путу.

Грубишић је указао да убрзани пријем Црне Горе у ЕУ зависи од резултата државе, који ће бити вредновани. Он је истакао да Хрватска остаје снажна подршка у преношењу знања и искустава у свим потребним областима, позивајући црногорског министра финансија да посјети сусједе.

 - Нама ЕУ долази кроз Хрватску која је ослонац на путу придруживања великој европској породици. Црна Гора вас види и као значајну подршку и поузданог партнера за превазилажење тешкоћа које намеће криза због рата у Украјини, посебно са енергентима и храном, поручио је Дамјановић.

Министар је истакао да је раст цијена хране, који изазива нова криза, озбиљан регионални проблем те да је сарадња важна за рјешавање тих проблема. 

- Сусједи се морају ослањати једни на друге, а колико је то важно посебно се види у кризним ситуацијама, додао је Дамјановић.

Саговорници продубљивање сарадње виде у јачању конкурентности привреде те у областима енергетике, саобраћаја и ИТ сектора, као и у рјешењима за заустављање тренда одласка радне снаге у друге државе. Истакнут је и значај ефикаснијег коришћења европских фондова, нарочито за развој пољопривреде.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 16:51