/ Foto: DEJAN LOPICIC
13/07/2022 u 15:00 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(FOTO i VIDEO) Đukanović sa ministrom Vojinovićem u Bijelom Polju na proslavi 13. jula

Proslavu je organizovao SUBNOR-a i antifašista Crne Gore i Opština Bijelo Polje pod nazivom "Vječna je Crna Gora"

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović prisustvovao je centralnoj proslavi povodom 13. jula - Dana državnosti u Bijelom Polju.

 

image
Foto: DEJAN LOPICIC

Proslavu je organizovao SUBNOR-a i antifašista Crne Gore i Opština Bijelo Polje pod nazivom "Vječna je Crna Gora".

Đukanović je položio vijenac na Spomenik palim borcima i na biste narodnih heroja Rifata Burdžovića Trša, Milovana Jelića, Alekse Beća Đilasa i Tomaša Žižića.

Pored Đukanovića, proslavi su prisustvovali i ministar prosvjete Miomir Vojinović, koji je dugo godina bio član Predsjedništva SNP-a, predsjednik opštine Bijelo Polje Petar Smolović, poslanik DPS-a Jevto Eraković, bivši ministar pravde Zoran Pažin i književnik Zuvdija Hodžić. 

image
Foto: DEJAN LOPICIC

Čestitajući Dan državnosti i Dan ustanka, Smolović je kazao da su u 13. julu utemeljene najviše vrijednosti crnogorskog naroda i države.

On je istakao da su crnogorska državnost i svenarodni komunistički ustanak u antifašističkoj borbi, neraskidivo vezani i da čine temelj savremene Crne Gore.

- Crna Gora je na oltar slobode položila 17.000 žrtava, u Drugom svjetskom ratu poginulo je preko 7.000 boraca, njih 153 proglašeni su narodnim herojima. Bjelopoljci su pristupili Narodnooslobodilačkom pokretu kao pripadnici različitih nacija i vjeroipovjesti vođeni revolucionarnom idejom slobode, pravde i jednakosti. Iz NOB-a, iz sreza bjelopoljskog šest boraca je dobilo odlikovanje narodnog heroja, 144 borca status partizanske spomenice, poginulo je 829 boraca, kao i 173 žrtve fašističkih okupatora i domaćih izdajnika. Proporcionalno broju stanovnika Bijelo Polje i Bihać dali su najveći broj boraca NOB-a u čitavoj SFRJ- podsjetio je Smolović. 

Prema riječima Hodžića dok su se drugi borili za slobodu – Crnogorci su svoju neprestano branili.

image
- FOTO: MILOVAN NOVOVIć

- Dok su drugi sanjali o životu u slobodi, u Crnoj Gori se u njoj živjeli- poručio je Hodžić, dodajući da je Trinaestojulski ustanak najveći datum u crnogorskoj istoriji.

Trinaestojulski ustanici, kako je rekao Hodžić, trasirali su naš put, osvijetlili ga njegoševim zubljama i usmjerili ka budućnosti.

-Njima, na naš najveći praznik odajemo zahvalnost i najdublje poštovanje, njima dugujemo radost što živimo u slobodnoj Crnoj Gori- poručio je Hodžić

Na centralnoj proslavi zaslužnim borcima NOR-a uručene su i medalje "Borac protiv fašizma".

Ovo odlikovanje dobili su Rajko Stevović, Tule Međedović i Marko Vojinović, a priznanje je dodijeljeno i SUNBOR-u Crne Gore.

Izveden je i bogat kulturni program.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 01:24