/ фото: МИЛО ЂУКАНОВИЋ
07/04/2022 u 16:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђукановић: Захвални смо Норвешкој за подршку и сарадњу у претходном периоду

Предсједник Црне Горе примио је амбасадора Норвешке у Црној Гори Јорна Еугена Јелстада са којим је разговарао о билатералним односима двије државе

Предсједник Црне Горе Мило Ђикановић примио је амбасадора Норвешке у Црној Гори Јорна Еугена Јелстада са којим је разговарао о билатералним односима двије државе.

Предсједник је уз добродошлицу високо оцијенио традиционално пријатељске односе двије земље и емоције Црне Горе према Норвешкој и њеном народу уз жељу да се ти односе даље само унапређују.

Захвалио је за подршку и сарадњу у претходном периоду, на билатералном плану и у оквиру Алијансе уз посебне изразе захвалности за подршку Норвешке црногорском чланству у НАТО, чија је оправданост потврђена одговорним односом земље чланице, али и кроз догађаје који су угрозили безбједност Европе, којима свједочимо.

На тој линији поновио је увјерење о неопходности европске и евроатлантске интеграције региона, као апсолутно најбољег правца за стабилност ЗБ, али и Европе у цјелини. Предсједник је поручио да ћемо наставити да непоколебљиво промовишемо те вриједности, охрабрени јединством, одлучношћу и ефикасношћу ЕУ у односу на агресију која се догађа у Украјини. 

- Предсједник је посебно истакао одличну сарадњу двије земље у области одбране кроз програме усавршавања припадника војске, значајних за реформе тог сектора, и захвалио за подршку у превазилажењу кључних дефицита Црне Горе и ЗБ у области владавине права, за шта је експертиза Норвешке веома важна. Уз захвалност за развојну помоћ која се реализује путем пројекта „Норвешка за вас“, подсјетио је и на партнерство у изради законодавног оквира истраживања нафте и гаса. Наредни циљ је унапрјеђење економске сарадње, на линији интересовања бизнис заједнице из Норвешке у области животне средине, обновљивих извора енергије и туризма, наставак сарадње између Института у Игалу и норвешких здравствених фондова, као и успостављање авио линије између Осла и црногорских аеродрома- наводе у саопштењу.

Предсједник је упознао норвешког амбасадора и о процесу консолидације власти у Црној Гори, као и погоршању прилика у региону у контексту недостатка активне политике проширења и актуелних геополитичких кретања и утицају трећих страна у том смислу. 

Амбасадор Норвешке се уз оцјену да му је част и привилегија да размијени мишљења са Предсједником, захвалио за свеобухватну анализу уз висок ниво подударности ставова. Указао је на потребу консолидације европске политике у односу на политику проширења у којој безбједносни и геополитички аспекти треба да буду кључни у убрзању тог процеса.

- Западни Балкан треба што прије да уђе у ЕУ, зарад стабилности Европе, казао је амабасадор. Он је исказао задовољство фокусираном сарадњом на билатералном плану, дијелећи оцјену о потреби интензивирања економских и трговинских контаката, за шта је као предуслов неопходна инфраструктура која ће оснажити повјерење инвеститора, а то је, прије свега, снажење правосудног система, побољшање борбе против корупције и улагање у капацитете иновације и предузетништва. Норвешка је спремна да подржи високо иновативну Црну Гору са диверзификованом економијом и приликама за младе људе, казао је амбасадор. Он је похвалио улогу Црне Горе као чланице НАТО, истичући да је импресивно што једна мала земља може да уради- наводе у саопштењу.

Уз оцјену да нордијска перспектива може бити јако корисна за нас и да је спреман да често долази у Црну Гору, закључио је да би као пријатељ наше земље волио да види окончање политичке парализе парламента и формирање владе у циљу обнављања дјелотворне и оперативне политике управљања, посебно када имамо конфликт у Европи који захтијева доношење важних одлука.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 10:28