Đurović i Šalvo Papuašvili / - FOTO: SKUPšTINA
24/04/2023 u 14:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đurović-Papuašvili: Gruzija ima podršku Crne Gore na svom EU putu

Đurović je potvrdila da Crna Gora, kao članica Sjevernoatlantske alijanse, podržava politiku otvorenih vrata i namjeru Gruzije da pristupi ovom savezu, navodi se u saopštenju

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sastala se danas u Pragu sa predsjednikom Parlamenta Gruzije Šalvom Papuašvilijem. Đurović je konstatovala da su odnosi Crne Gore i Gruzije prijateljski i dobri, sa tendencijom intenziviranja političkog dijaloga i unapređenja bilateralne saradnje u svim segmentima od obostranog značaja.

Ona je u tom kontekstu naglasila da zajednički strateški ciljevi predstavljaju dodatni kohezivni element u sveukupnim odnosima, gdje zajednička evropska vizija doprinosi i boljem uzajamnom razumijevanju.

- Istakavši da Gruzija ima podršku Crne Gore na svom EU putu, predsjednica Skupštine je saopštila da smo spremni da nastavimo sa pružanjem ekspertize kada je u pitanju priprema ove zemlje za status kandidata. Ona je potvrdila da Crna Gora, kao članica Sjevernoatlantske alijanse, podržava politiku otvorenih vrata i namjeru Gruzije da pristupi ovom savezu - ističe se u saopštenju.

Predsjednik Parlamenta Gruzije Šalva Papuašvili zahvalio je predsjednici Đurović na podršci gruzijskim aspiracijama da postane dio EU i NATO saveza.

On je izrazio interesovanje za crnogorska iskustva u procesu pristupanja ovim organizacijama, kao i očekivanje da će ih naša zemlja podijeliti sa Gruzijom.

Sagovornici su se saglasili da bi bilo korisno organizovati konsultacije na parlamentarnom nivou između država Zapadnog Balkana i Gruzije kako bi se ovoj državi pružila konkretna pomoć u procesu pristupanja Evropskoj uniji i NATO savezu, što je njen ključni strateški cilj, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 06:51