Danijela Đurović sa Olehom Herasimenkom / - IGOR SLJIVANCANIN
14/10/2022 u 08:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Đurović razgovarala sa ambasadorom Ukrajine: Crna Gora stoji uz ukrajinski narod

Crna Gora je u svim međunarodnim formatima osudila agresiju i pridružila se pozivima međunarodne zajednice upućenim Rusiji da odmah zaustavi vojne napade, povuče svoje snage i odabere put diplomatije, istakla je Đurović

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sastala se sa NJ.E. Olehom Herasimenkom, novoimenovanim ambasadorom Ukrajine u Crnoj Gori, saopšteno je iz kabineta predsjednice.

Ocijenivši da je otpravnica poslova Natalia Fialka u dužem vremenskom periodu odradila veliki i kvalitetan posao u Crnoj Gori, predsjednica Đurović je iskazala očekivanje da će mandat ambasadora Herasimenka biti takođe plodotvoran i da ćemo u najskorije vrijeme od njega dobiti najvažnije vijesti – da su u toj državi prestala ratna dejstva.

image

Danijela Đurović sa Olehom Herasimenkom

- IGOR SLJIVANCANIN

- Đurović je istakla da Crna Gora stoji uz ukrajinski narod, što je potvrđeno usvajanjem Rezolucije u Skupštini Crne Gore o osudi ruske agresije na Ukrajinu sa više od dvije trećine glasova. Ona je podsjetila na učešće premijera Dritana Abazovića na Samitu šefova vlada Krimske platforme povodom prve godišnjice od njenog osnivanja u avgustu ove godine i najavila svoje učešće na predstojećem, Prvom parlamentarnom samitu međunarodne Krimske platforme u Zagrebu 25. oktobra 2022. godine, u okviru koga je planiran i bilateralni sastanak sa predsjednikom Vrhovne rade Ukrajine, gospodinom Stefančukom - navodi se u saopštenju.

image

Danijela Đurović sa Olehom Herasimenkom

- IGOR SLJIVANCANIN

Crna Gora je u svim međunarodnim formatima osudila agresiju i pridružila se pozivima međunarodne zajednice upućenim Rusiji da odmah zaustavi vojne napade, povuče svoje snage i odabere put diplomatije, istakla je Đurović, i ponovila čvrstu podršku nezavisnosti, teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine, u njenim međunarodno priznatim granicama.

Podsjetila je na to da je Crna Gora uputila materijalnu i humanitarnu donaciju Ukrajini, kao i na činjenicu da je Crna Gora, kao prva zemlja van EU, usvojila Odluku kojom se omogućava privremena zaštita licima iz Ukrajine u trajanju od jedne godine, kao i olakšan ulazak u zemlju iz humanitarnih razloga.

Istakavši da je Crna Gora pozdravila dodjelu statusa kandidata za članstvo u EU Ukrajini, predsjednica Skupštine je rekla da je naša država apsolutno spremna da sa Ukrajinom podijeli svoja iskustva u pogledu evropskih integracija.  

- Ambasador Herasimenko je zahvalio predsjednici Đurović na srdačnom dočeku i istakao da će dati maksimalan doprinos da odnosi dviju država ostanu na ovako visokom nivou. 

image

Oleh Herasimenko

- IGOR SLJIVANCANIN

On je kazao da su Ukrajina i njen narod zahvalni Crnoj Gori na pomoći koju im naša država pruža od početka ratnih dešavanja. U tom smislu, naglasio je da Ukrajina posebno cijeni Rezoluciju o osudi ruske agresije na Ukrajinu, koju je usvojila Skupština Crne Gore - navode iz kabineta.

Učešće predsjednice Đurović na samitu u Zagrebu biće još jedna potvrda kontinuirane crnogorske podrške Ukrajini i dalji podsticaj za razvoj naših odnosa, kazao je Herasimenko.

Ukazujući da je materijalna i humanitarna pomoć Crne Gore od izuzetnog značaja za njegovu zemlju, ambasador je izrazio nadu da će crnogorske institucije pronaći način da omoguće liječenje i rehabilitaciju ranjenih ukrajinskih vojnika u Institutu „Simo Milošević“ u Igalu, što je predsjednica Đurović pozdravila kao dobru i humanu ideju koju bi trebalo realizovati.   

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. jul 2024 08:16