Saborni hram Hristovog Vaskrsenja - Podgorica / -SRDJAN BOLJEVIC
23/06/2022 u 09:10 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Eksperti Vlade i crkve usaglasili Temeljni ugovor

Kako "Dan" saznaje, na ekspertskom nivou Temeljni ugovor je usaglašen, a samo treba da prođe formalnosti na vladi

Vlada bi danas trebalo da raspravlja o Temeljnom ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC). Informaciju o ugovoru pripremilo je Ministarstvo pravde, a članovima Vlade predstavićev je ministar Marko Kovač.

Ministar Kovač potvrdio je za "Dan" da će informacija o ugovoru biti na sjednici.

– Treba formirati radni tim u cilju pregovora sa vjerskim zajednicama – naveo je Kovač.

Kako "Dan" saznaje, na ekspertskom nivou Temeljni ugovor je usaglašen, a samo treba da prođe formalnosti na vladi. Nakon sjednice, pristupiće se završnim razgovorima oko usaglašavanja teksta sa predstavnicima SPC, koji bi trebalo da budu okončani do kraja ovog mjeseca. Poslije toga biće određen termin za potpisivanje ugovora. Očekuje se da dokument bude parafiran u Sabornom hramu Vaskrsenja Hristovog u Podgorici, a paraf bi trebalo da stave patrijarh srpski Porfirije i premijer Dritan Abazović.

Naši izvori smatraju da bi do potpisivanja ugovora moglo doći do početka jula. Sa druge strane, postoje članovi izvršne vlasti koji se protive ovom ugovoru, te se postavlja pitanje kako će to sve proći na današnjoj sjednici vlade.

Joković: Pravde nema dok Crna Gora ne potpiše ugovor

Potpredsjednik Vlade Crne Gore, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković kazao je juče gostujući u emisiji Kontakt na RTVNK da SNP zastupa pravdu, koje ne može biti dok Crna Gora ne potpiše ugovore sa svim vjerskim zajednicama.
– Ovdje se radi o korektnom odnosu između Srpske pravoslavne crkve i Crne Gore. Težimo ka tome jer kroz istoriju vidimo da su crkva i država uvijek bile nerazdvojive. Želimo da se tako i nastavi i da se konačno potpiše temeljni ugovor – kazao je Joković.
Dodaje i da je imao uvid u temeljni ugovor, te da će on biti potpisan kada se sve strane usaglase.
– Ključni problem poimanje statusa Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Zastupamo ono što je činjenica, istinsko i istorijsko nasljeđe, odnosno zastupamo interese SPC u Crnoj Gori, jer u nju odlaze pripadnici srpskog i crnogorskog naroda, što joj daje dodatnu vrijednost – ističe Joković.

Kako kaže, taj ugovor je trebao biti potpisan mnogo ranije, u isto vrijeme kada je potpisan i sa katoličkom crkvom i slamskom vjerskom zajednicom.
– Ne može se potpisati sa dvije tradicionalne, istorijske i istinske vjerske zajednice, ali ne i sa onom najvećom. Ali nikad nije kasno. I ovo je pravi trenutak da se ispravi ta neprevda prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Naravno sve u skladu sa ustavom i zakonima Crne Gore – naglašava Joković.

Najglasniji protivnici su funkcioneri Socijaldemokratske partije (SDP).

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović-Stanković kaže da je prihvatljiv samo ugovor koji odgovara interesima Crne Gore i koji je u skladu s Ustavom naše države, a ne, kako navodi, agendom "srpskog sveta".

Poslanik Demokratske partije socijalista Miloš Nikolić kazao je da bi premijer Dritan Abazović trebalo da iz procesa odlučivanja o ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) izuzme potpredsjednika Vlade za ekonomski sistem Vladimira Jokovića. On je naveo da Joković zastupa interese druge strane, a ne Vlade.

– Dritan Abazović bi očigledno trebalo da iz procesa odlučivanja o Ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) izuzme potpredsjednika Jokovića, budući da on očigledno zastupa i forsira interese druge ugovorne strane, odnosno Crkve Srbije, a ne Vlade čiji je potpredsjednik – napisao je Nikolić na Tviteru.

Nikolić je dodao da iz toga proizilazi da je Joković u ozbiljnom konfliktu interesa.

Generalni sekretar Socijaldemokrata Miloš Čelanović rekao je da je jasno da je Vlada formirana samo zbog Temeljnog ugovora.

– Od načina formiranja 43. Vlade bilo je jasno da će ona biti tako kadrovski i programski konstruisana da odigra "prljavi ples" u svoje ime a za tuđi račun, odnosno da izvrši svoju misiju koja je dogovorena van granica naše zemlje. Zato i ne čudi priznanje predsjednika SNP-a Vladimira Jokovića da je u Vladu ušao da bi se potpisao tzv. Temeljni ugovor sa SPC, a još manje iznenađuje da ga je baš briga šta misle građanske partije u Vladi, koje su, nažalost, svedene na dekor, čiji najveći domet može biti izuzimanje mišljenja – naveo je Čelanović.

Potpredsjednik Vlade i lider Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković kazao je nedavno da je osnovni razlog zašto su dio ove Vlade upravo Temeljni ugovor, a da kakav će on biti zavisi od SPC.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
23. jun 2022 09:12