Габријел Ескобар / - Н1
16/02/2022 u 16:57 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ескобар: Кинеска "дужничка замка" нигдје није видљива као у Црној Гори

Специјални изасланик САД за Балкан Габријел Ескобар рекао је да САД јачају партнерство са земљама у региону, посебно у сфери економије. Казао је да се оснажује економски дијалог за Црном Гором

Специјални изасланик САД за Балкан Габријел Ескобар рекао је да је борба против корупције важан изазив широм региона, истичући да санкције против појединаца укључених у корупцију и дестабилизирајуће акције остају опција. Он је на сједници Одбора за спољне послове Сената рекао да кинеска "кредитна замка" нигдје није видљивија него у Црној Гори, преноси портал РТЦГ.

Сенаторка Џин Шахин сматра да у региону има напретка, али и пуно разлога за бригу. Она је поздравила "Отворени Балкан", истичући да треба јачати сарадњу у региону. 

- Мир је рањив, треба га чувати и јачати евроатланстки курс у региону - рекла је Шахин на сједници Одбора за спољне послове. 

Сенатор Рон Џонсон је казао да су забринути због утицаја Кине у региону. 

- Морамо јачати мир и стабилност - каже Џонсон. 

Специјални изасланик САД за Балкан Габријел Ескобар рекао је да САД јачају партнерство са земљама у региону, посебно у сфери економије. Казао је да се оснажује економски дијалог за Црном Гором. 

 - Потребно је јачати борбу против корупције, јер је то важно за све људе у региону - рекао је Ескобар.

Он је казао да хе интеграција у ЕУ важан фактор који покреће реформе. 

- Некад и тежак компромис јесте важан за напредак. Упозоравамо све који се укључују у корупционашко, криминално дјеловање, биће посљедица. Санкције су веч увођене, почетком јануиара уведене су Милораду Додику и још једном броју са њим повезаних лица - казао је Ескобар. 

Он је посебно упозорио на негативан утицај Кине и Русије у региону. 

- Наш посао још није завршен - рекао је Ескобар.

Ескобар је посебно упозорио да Кина користи предаторске кредите да шири свој утицај у региону. Навео је да Кина ствара "дужничке замке" и да то нигдје није видљивије него у Црној Гори.

Највише дискусује током сједнице одбора било је посвећено актуелним дешавањима у Босни и Херцеговини, с посебним акцентом на поштовање Дејтонског споразума.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 23:24