/ - PISONERO (FOTO: EK)
30/10/2023 u 15:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pisonero: Popis u Crnoj Gori odgovornost vlasti

Pojasnila je da svaki građanin Crne Gore ima pravo da odluči da li želi dati te podatke ili ne, po sopstvenoj odluci

Popis stanovništva u Crnoj Gori sprovodi se pod odgovornošću vlasti u zemlji, ali istaknuti lideri treba da se uzdrže od bilo kakvih preporuka građanima po tom pitanju, poručila je portparolka Evropske komisije (EK) Ana Pisonero.

Pisonero je Pobjedi kazala da EK očekuje da će popis stanovništva u Crnoj Gori biti sproveden u skladu sa svim standardima Evropske unije (EU) i međunarodnim standardima, uz odgovarajuće mjere zaštite.

Ona je podsjetila da pravila EU o popisu ne pominju etničku pripadnost, vjeru i jezik.

“U preporukama Konferencije evropskih statističara navodi se da su te teme sporedne. Zemlje mogu odlučiti da li će ih koristiti ili ne”, dodala je Pisonero.

Ona je kazala da svaka nacionalna odluka o prikupljanju podataka o etničkoj pripadnosti, vjeri i jeziku treba da bude zasnovana na inkluzivnim javnim konsultacijama i da poštuje princip slobodnog samoizjašnjavanja.

To, kako je navela, znači da svaki građanin Crne Gore ima pravo da odluči da li želi dati te podatke ili ne, po sopstvenoj odluci.

“Istaknuti lideri treba da se uzdrže od bilo kakvih preporuka građanima po tom pitanju. Kao što je pomenuto, to je vrsta podataka koje građani mogu dati ili ne, na čisto dobrovoljnoj osnovi”, zaključila je Pisonero.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

03. maj 2024 15:36