Oskar Huter / DPS
17/01/2024 u 16:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Huter: Pitanje državnih simbola nije pitanje ukrašavanja enterijera

Pitanje državnih simbola nije pitanje ukrašavanja enterijera, posebno ako se radi o kabinetima državnih funkcionera. Postoji pravilnik koji precizno definiše kako se zastava ističe, upotrebljava, od kakvog materijala treba da bude izrađena, kazao je Huter

Reagovanje poslanika PES-a Darka Dragovića u vezi sa zastavom Republike Srbije i Republike Srpske, koju Mandić drži u kabinetu predsjednika Skupštine Crne Gore pokazuje da ovaj politički subjekt ne poznaje zakon, ili demonstrira ogromno licemjerje kojim pokušava da sačuva parlamentarnu većinu na okupu, kazao je Oskar Huter, poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore.

- Zakon o državnim simbolima jasno definiše koji se simboli smiju isticati u državnim ustanovama. U članu 28 ovog zakona piše da državni i vojni simboli Knjaževine Crne Gore i Kraljevine Crne Gore, uživaju zaštitu kao i državni simboli utvrđeni ovim zakonom. Nigdje ne piše da ih je moguće koristiti ravnopravno kao i zvanične državne simbole Crne Gore. Pitanje državnih simbola nije pitanje ukrašavanja enterijera, posebno ako se radi o kabinetima državnih funkcionera. Postoji pravilnik koji precizno definiše kako se zastava ističe, upotrebljava, od kakvog materijala treba da bude izrađena. U članu 4 tog pravilnika, jasno stoji da zastava mora da stoji sa desne strane radnog mjesta lica čiji je kabinet, i sa lijeve ako se gleda ka tom mjestu. Na tom mjestu umjesto državne zastave, kod Mandića stoji trobojka - istakao je Huter.

Navodi da sve što je Mandić uradio/nabavljao zastave po sopstvenom nahođenju, ukrašavao kabinet po svom ukusu, stavio zastavu Srbije i Republike Srpske sa svoje desne strane, gdje treba da stoji državna zastava Crne Gore, sve je to činio sa jasnom namjerom.

- To što se Ministarstvo kulture i medija, sakrilo, što nadležni organi prelaze preko skrnavljenja državnih simbola od strane Mandića, a poslanik vladajuće stranke to odobrava, samo pokazuje ko je zapravo šef vladajuće većine - istakao je Huter.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 07:44