Ivanović sa predstavnicima MOD Grčke / - MVP
12/03/2024 u 18:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ivanović sa ministrom odbrane Grčke: Crna Gora ima važnu ulogu u jačanju stabilnosti na ZB

Crna Gora, kao članica Alijanse i predvodnica u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom (EU), ima važnu ulogu u jačanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu, kazao je ministar odbrane Grčke Nikos Dendias na sastanku sa crnogorskim šefom diplomatije Filipom Ivanovićem.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), na sastanku u Atini je ocijenjeno da je saradnja Crne Gore i Grčke veoma dobra.

Na sastanku je saopšteno da, pored činjenice da Grčka u okviru NATO misije „Air policing“ štiti crnogorsko nebo, dvije države intenzivno sarađuju na planu vojnog obrazovanja.

- Sagovornici su ukazali i na važnost jačanja bezbjednosti na Zapadnom Balkanu i, u tom kontekstu, što snažnijeg prisustva EU i NATO-a u regionu, kaže se u saopštenju.

Dendias je kazao da je NATO savezništvo dodatno učvrstilo dugogodišnju, odličnu, saradnju između Crne Gore i Grčke u oblasti odbrane.

- Ocijenio je važnom ulogu Crne Gore, kao članice Alijanse i predvodnice u pregovaračkom procesu sa EU, u jačanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu, istakavši da će Grčka nastaviti da podržava evropsku perspektivu Crne Gore i regiona, navodi se u saopštenju.

image

Ivanović sa predstavnicima MOD Grčke

- MVP
image

Ivanović sa predstavnicima MOD Grčke

- MVP

Ivanović je ukazao na važnost bliske saradnje među prijateljskim zemljama i NATO saveznicama, naročito u kontekstu rastućih globalnih, bezbjednosnih izazova.

- Drago mi je što u trenutnom geopolitičkom okruženju, imamo priliku da sarađujemo sa Grčkom i kroz zajedničke aktivnosti doprinosimo stabilnosti i bezbjednosti na evropskom kontinentu, istakao je Ivanović.

Iz MVP su rekli da je susret bio prilika i za razmjenu mišljenja o ulozi međunarodne zajednice u rješavanju aktuelnih konflikata.

- Ocijenjeno je da su jedinstvo i poštovanje međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima, jedini siguran put za uspostavljanje mira i uspješno suočavanje sa bezbjednosnim izazovima, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 19:45