Ivanović na Antalijskom diplomatskom forumu / - FOTO: MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA
02/03/2024 u 19:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ivanović: Zapadnom Balkanu mjesto u EU

Integracioni proces važan je pokretač demokratizacije, mira i izgradnje institucija na Zapadnom Balkanu, što je od posebnog značaja za prevazilaženje duboko ukorijenjenih društvenih, strukturnih izazova, kazao je Ivanović

Punopravno članstvo u EU nema alternativu i ostaje cilj koji ujedinjuje region, istovremeno doprinoseći dugoročnoj stabilnosti i prosperitetu, kazao je ministar vanjskih poslova Filip Ivanović.

Ivanović je, kako navode iz tog resora, u okviru drugog dana Antalijskog diplomatskog foruma, govorio na panel diskusiji pod nazivom „Izazovi i mogućnosti na Balkanu“.

Poručio je da Zapadnom Balkanu mjesto u Evropskoj uniji.

- Integracioni proces važan je pokretač demokratizacije, mira i izgradnje institucija na Zapadnom Balkanu, što je od posebnog značaja za prevazilaženje duboko ukorijenjenih društvenih, strukturnih izazova - kazao je on.

Osvrnuvši se na brojne geopolitičke promjene koje su obilježile posljednje dvije godine, Ivanović je, dodaju, istakao da različiti globalni i regionalni akteri imaju svoje ciljeve i interese na Zapadnom Balkanu.

- Zato je važno da ubrzamo pregovarački proces i izbjegnemo rizike koje sa sobom nosi predugo čekanje na članstvo. Uvjeren sam da, uz obostranu posvećenost, integracionom procesu možemo dati novu dinamiku, a Crna Gora će, kao predvodnik u pregovorima, nastaviti odlučno sa reformama, kako bismo u što kraćem roku, postali punopravna članica Unije - kazao je ministar.

Ocijenio je i da je napredak zasnovan na zaslugama garancija i potvrda svim državama kadidatima da su vrata EU otvorena i da je proces proširenja živ.

Iz Ministarstva vanjskih poslova navode da je Ivanović danas u Antaliji imao i niz bilateralnih sastanaka.

Prema njihovim riječima, sastao se potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Moldavije Mihaijem Popšojem, ministrima vanjskih poslova Turske Hakanom Fidanom, Libana Abdalahom Bou Habibom, Paname Janin Tevanej Menkomo, Zimbabvea Frederikom Šava-om, Južnoafričke Republike Grejs Naledi Mandisa Pandor, kao i zamjenicom šefa diplomatije Brazila Laurom de Roša.

Takođe, razgovarao je i sa generalnom direktorkom za Evropu u Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Ajnhorst.

Bilateralni sastanci bili su, kako ističu, prilika za razmjenu mišljenja o aktuelnim globalnim temama i izazovima, ali i za osvrt na mogućnosti snaženja bilateralne saradnje, političkog dijaloga, kao i intenziviranja kontakata u multilateralnim forumima, shodno prioritetima vanjske politike 44. Vlade.

Ivanović je, ističu, sagovornike upoznao sa jasnom pozicijom Crne Gore kao zemlje čiji je cilj da postane prva naredna članica Evropske unije, ali i zemlje privržene multilateralizmu, miru i rješavanju konflikata diplomatskim putem, te snaženju bilateralnih kontakata i jačanju partnerstava, savezništva i saradnje sa prijateljskim državama.

Na marginama Foruma, ministar je razgovarao i sa potpredsjednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova R. Srbije Ivicom Dačićem, ministrima vanjskih poslova Albanije Iglijem Hasanijem, Luksemburga Havijerom Betelom, Rumunije Luminicom Odobesku, diplomatskim savjetnikom predsjednika Ujedinjenih Arapskih Emirata Anvarom Mohamedom Gargašom, kao i nekadašnjim šefom turske diplomatije koji je pokrenuo organizaciju Antalijskog diplomatskog foruma 2021. godine Mevlutom Čavušogluom.

Na panelu su govorili i ministri vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković, R. Srbije Ivica Dačić i Sjeverne Makedonije Bujar Osmani, kao i specijalni izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan lord Stjuart Pič. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 10:45