Milan Knežević / - DNP
11/03/2024 u 10:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Knežević: Nisam spreman da žrtvujem život nijednog crnogorskog vojnika zbog geopolitičkih sukoba velikih sila

Uvažavajući saradnju koju sam imao s kolegom Krapovićem u Odboru za bezbjednost i odbranu, ne mogu i neću da se složim s njegovim stavovima koje sad promoviše i zastupa kao ministar odbrane.

Prvi i osnovni je, da je kao ministar odbrane dužan da na svaki način izbjegne jednostrane i zapalijve izjave usmjerene protiv Srbije i Rusije, kao što je to uradio nedavno na konferenciji Atlantskog saveza, naveo je u reagovanju predsjednika DNP-a Milan Knežević na izjavu ministra odbrane Dragana Krapovića.

Svako ko iole prati dešavanja na ukrajinskom frotnu, jasno uočava tendenciju da vodeće članice NATO-a razmatraju slanje svojih vojnika u Ukrajinu najkasnije do 5. maja, istakao je Knežević podsjećajući na poslednje izjave Makrona, Sikorskog, kao i presretnuti navodni razgovor njemačkih oficira o njihovim planovima za napad na Krim.

Kako dodaje, neumitna je činjenica da se ne teritoriji Ukrajine u ovom trenutku nalaze visoki oficiri SAD, Kanade i Velike Britanije.

- Najava da bi naši vojnici najkasnije do početka maja mogli da budu u Ukrajini za mene je neprihvatljiva, neću je podržati, jer nisam spreman da žrtvujem život nijednog crnogorskog vojnika zbog geopolitičkih sukoba velikih sila. A što se tiče sposobnosti crnogorskih vojnika da ratuju na ukrajinskom frontu, bolje da je nikad ne testiramo, a svi znamo što je istina - naveo je Knežević. 

Između ostalog, vojska nam je osiromašena, pokradena, bez dovoljno ulaganja, vojnici nemaju riješeno stambeno pitanje, da nije potrebno da ih šaljemo u pogibiju s jednim Masanom na ukrajinskom frontu, kako bi, ako se vrate s fronta, mogli da kupe na rate stan u Bemaksu, navodi Knežević.

Kako dodaje, o tome kakva nam je vojska i kako vidi doprinos Crne Gore u NATO-u najbolje je saopštio Donald Tramp koji samo što nas nije nazvao divljim plemenom koje jede ljude.

- Zato  bih više volio da se ministar Krapović oglasio povodom činjenice da je iz vojnog magacina u Brezoviku dva dana pred parlamentarne izbore 30.08. 2020. podijeljeno 30 automatskih pušaka ANB-u, i da do danas nemamo nikakav odgovor ni iz jedne institicije,  o tom protivzakonitom i opasnom činu. Šta će ANB-u automatske puske pred izbore, i u koga je to trebalo da pucaju službenici ANB-a nije teško zaključiti, ali tužilaštvo trenutno izgleda ima važnija posla - ističe on u reagovanju.

Takođe, podsjeća on, u koalicionom sporazumu vladajuće većine nigdje ne piše da je Crna Gora dužna da šalje crnogorske vojnike u Ukrajinu kako bi rizikovali svoje živote.

Svako ko se iole razumije u proceduru zna da tu odluku donosi Savjet za bezbjednost, a potvrđuje je Skupština, podsjeća Knežević ministra odbrane. 

- Što se tiče DNP- a nikad nećemo glasati bilo kakvu odluku o slanju naših vojnika u zone ratnih dejstava, makar me danas Milojko Spajić izbacio iz koalicionog sporazuma. I na kraju, jedan dobronamjeran savjet za ministra Krapovića, nije dobro da Vas od mene brani Peđa Bošković, a tek ne bi valjalo ništa da imate iste stavove kao on - poručio je Knežević. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 02:05