Andreina Marsela i Momo Koprivica / gov.me
20/11/2023 u 23:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Koprivica sa italijanskom ambasadorkom: Sva imenovanja u pravosuđu što hitnije

Na spoljno-političkom planu, prioritet je ostvarivanje prava i obaveza iz člansvta u NATO, kao i pristupanje Evropskoj uniji i u tom smislu ispujenje privremenih odnosno završnih mjerila, kazao je potpredsjednik Vlade

Potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica ugostio je danas ambasadorku Italije u Crnoj Gori Andreinu Marselu, predstavnicu države sa kojima Crna Gora dijeli brojne istorijske, kulturne i prijateljske veze. Ambasadorka Marsela je čestitala potpredsjedniku Koprivici na imenovanju na tako važnoj funkciji i potvrdila podršku i pomoć svoje države u borbi crnogorskih institucija protiv organizovanog kriminala i korupcije.

”Vlada čiji sam dio je postavila ambiciozan plan kad su u pitanju institucionalne i ekonomske reforme u zemlji. Na spoljno-političkom planu, prioritet je ostvarivanje prava i obaveza iz člansvta u NATO, kao i pristupanje Evropskoj uniji i u tom smislu ispujenje privremenih odnosno završnih mjerila. Zahvalni smo na podršci vaše države kad je riječ o podsticanju procesa evropskih integracija naše zemlje. Želimo da produbimo saradnju naše dvije države, gdje postoji prostor za to i da se brojni procesi koji su započeti, dovedu do kraja”, poručio je potpredsjednik Koprivica.

On je naglasio da je osnovni prioritet 44. Vlade pravosudna reforma koja podrazumijeva finalizaciju preostalih imenovanja u pravosuđu, i to na najvišim funkcijama.

”Imenovanja u pravosuđu su od kapitalnog značaja za našu državu, jer sve dok imamo vršioce dužnosti umjesto funkcionera u punom kapacitetu, nema dugoročnog horizonta u tim institucijama koji je neophodan za strateško planiranje. Od svih imenovanja, posebno bih apostrofirao važnost izbora VDT-a u punom kapacitetu jer je ta institucija u najkritičnijem stanju. Tu je i izbor sedmog sudije Ustavnog suda i izbor tri člana Sudskog savjeta”, kazao je Koprivica.

On je ukazao i da su v. d. stanja u pravosuđu u Cnoj Gori, sa mnogo međunarodnih adresa ocijenjena negativno što je razlog više da se tom pitanju država posveti čim prije.

”Zato je važno da u atmosferi dijaloga, kompromisa i meritokratije kompletno riješimo sva ova imenovanja, nikako parcijalno, jer je kompletno rješavanje garant reforme i održivog sistema ali i političke ozbiljnosti. Želimo da damo punu podršku SDT i GST da neselektivno i objektivno rade svoj posao, i to kroz budžetiranje, kroz zakonodavnu reformu ali i kroz obezbjeđenje novih prostornih kapaciteta. Kad je riječ o antikorupcijskom zakonodavstrvu, kako je kazao radiće na sveobuhvatnoj implementaciji preporuka GREKO”, poručio je potpredsjednik Vlade.

Ambasadorka Marsela je pozdravila plan Vlade da se posvete kompletiranju imenovanja na najvišim funkcijama u pravosuđu.

”Imenovanja u sudstvu treba da se završe čim prije, jer bez tih imenovanja poglavlja 23. i 24. nećete moći zatvoriti, a znamo koliko su vam ona važna na putu ka članstvu u EU. Imenovanja sama po sebi nisu dovoljna, ali su neophodna”, kazala je ambasadorka Marsela.

Ona je istakla i da je raduje što je ova Vlada preuzela odgovornost za rješavanje prostornih kapaciteta SDT-a, ocjenivši njihove uslove rada veoma lošim.

Ambasadorka Italije je više puta tokom sastanka ponovila podršku Crnoj Gori na putu proširenja i poručila da su ”Italija i Crne Gora prijateljske zemlje koje imaju tako duboke veze da ponekad nema potrebe da se one ističu”.

”Kad je riječ o pomoći u borbi protiv korupcije, Italija vam može dosta pomoći jer kao što znate naša zemlja, nažalost, ima veliko iskustvo u toj oblasti. Borba protiv korupcije je veliki problem i treba mu isto tako prići široko, što znači da u toj borbi treba uključiti ne samo Vladu i Skupštinu već i sve građane kao i sve institucije, uključujući i škole. Veliku pomoć možemo ponuditi i pružiti i u borbi protiv organizovanog kriminala odnosno Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, jer je naše zakonsko rješenje tim povodom urodilo plodom”, kazala je italijanska ambasadorka.

Na sastanku je bilo riječi i o pripremi i potpisivanju Memorandum o razumijevanju koji bi sadržao sve vidove saradnje između dvije države po oblastima, akko bi se krenulo sa konkretnim djelovanjem, a rezultati bili mjerljivi.

“Ako se Vlada Crne Gore slaže, možemo odmah početi sa aktivnostima u dvije oblasti. Najprije sa pomoći pri izradi teksta Zakona o oduzimanju imovinske koristi stičene kriminalnom djelatnošću i drugo u oblasti obuke tužioca, da se organizuju studijske posjete crnogorskih tužilaca Italiji, ali ne tako da samo slušaju predavanja, već da zajedno ruku po ruku učestvuju u kompletnom procesu od početka istrage do njenog zatvaranja”, kazala je ambasadorka Marsela.

Potpredsjednik Koprivica je čestitao ambasadorki na dobrom poznavanju institucionalnih prilika i njihovih potreba, te zahvalio na uočenoj volji i spremnosti Italije da pomogne razvoju crnogorskih institucija.

”Sav naš rad na unapređenju institucija može biti i argument u vašoj politici podsticanja proširenja”, zaključio je Koprivica.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 13:26