Krapović sa delegacijom Parlamentarne skupštine NATO / - MINISTARSTVO ODBRANE
12/04/2024 u 12:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Krapović: Crna Gora će nastaviti da kontinuirano doprinosi jačanju pozicije Alijanse na istočnom krilu

Crna Gora će nastaviti sa kontinuiranim doprinosom jačanju pozicije Alijanse na istočnom krilu, kroz angažman pripadnika Vojske Crne Gore u okviru borbenih grupa u Letoniji i Bugarskoj, poručio je ministar odbrane Dragan Krapović.

On se danas u Podgorici sastao sa delegacijom Parlamentarne skupštine NATO koja boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, a koju predvodi potpredsjednik Podkomiteta za transatlantsku bezbjedno-odbrambenu saradnju, Fernando Gutieres.

Krapović je istakao doprinos ovog tijela podsticanju dijaloga, kao i unaprjeđenju razumijevanja ciljeva i djelovanja Alijanse. Naveo je da Crna Gora, kao kredibilna saveznica, ostaje snažno posvećena realizaciji zadataka koji proizilaze iz članstva u NATO, posebno imajući u vidu aktuelni bezbjednosni kontekst.

Dajući osvrt na predstojeći Samit lidera u Vašingtonu, Krapović je istakao da je pred saveznicama veoma ambiciozna agenda, kao i da se moraju uložiti dodatni napori kako bi se ubrzao započeti proces transformacije i unaprijedila kolektivna odbrana.

Krapović: Crna Gora doprinosi jačanju mira angažovanjem pripadnika Vojske u međunarodnim misijama

- Budući da uspješna realizacija svih predviđenih zadataka zavisi i od stabilnog investiranja, naveo je da će naša država ove godine izdvojiti najmanje 2 odsto  BDP za odbranu, od čega će skoro trećina biti usmjerena za potrebe modernizacije i opremanje Vojske, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

image

Krapović sa delegacijom Parlamentarne skupštine NATO

- MINISTARSTVO ODBRANE

Govoreći o situaciji na Zapadnom Balkanu, Krapović je istakao značaj očuvanja trajnog mira i stabilnosti u ovom dijelu Evrope i naglasio da ćemo nastaviti snažno da promivišemo integraciju regiona u evropske i evroatlantske strukture.

Predstavnici Parlamentarne skupštine NATO, kazali su da je Crna Gora prepoznata kao odgovorna i kredibilna saveznica.

Iskoristili su priliku da iskažu dodatno interesovanje za pitanja stabilnosti Zapadnog Balkana i istakli važnost uloge koju Crna Gora ima u promociji dijaloga i saradnje među zemljama regiona.

Krapović - Brej: Političko-bezbjednosna situacija na Zapadnom Balkanu stabilna

- U kontekstu savremenih bezbjednosnih izazova, naglasili su značaj koherentnog djelovanja svih međunarodnih aktera, posebno NATO i EU, dodaju u saopštenju.

Parlamentarna skupština NATO je transatlantska organizacija koja okuplja predstavnike nacionalnih parlamenata zemalja članica NATO, kao i partnerskih zemalja. Mada nezavisna od NATO, Skupština predstavlja značajnu vezu između Alijanse i nacionalnih parlamenata, podiže parlamentarnu svijest o bezbjednosnim pitanjima, povećava transparentnost NATO politika i promoviše zajedničke vrijednosti na kojima počiva Alijansa.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 01:29