Dragan Krapović i Mirče Džoana / - NATO
13/12/2023 u 17:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Krapović u posjeti Briselu: Crna Gora kredibilan NATO saveznik

Krapović je izrazio snažnu posvećenost Crne Gore vrijednostima koje baštini evroatlantska zajednica i iskazao odlučnost naše zemlje da odgovorno pristupi ispunjavanju svih zadataka na planu daljeg unapređenja djelovanja Alijanse

Ministar odbrane Dragan Krapović danas se, tokom zvanične posjete sjedištu Sjevernoatlantskog saveza u Briselu, sastao sa zamjenikom generalnog sekretara NATO Mirčeom Džoanom.

Krapović je izrazio snažnu posvećenost Crne Gore vrijednostima koje baštini evroatlantska zajednica i iskazao odlučnost naše zemlje da odgovorno pristupi ispunjavanju svih zadataka na planu daljeg unapređenja djelovanja Alijanse.

- Savremeni bezbjednosni kontekst ukazuje na opravdanost svih odluka koje su u proteklom periodu donijete kako bi se ojačala pozicija NATO kroz snaženje kolektivne odbrane, a što u krajnjem za cilj ima očuvanje dugoročne stabilnosti - naveo je ministar.

On je kazao da su upravo bezbjednosna kretanja na istoku Evrope jasan pokazatelj da sve saveznice moraju nastaviti da ulažu kontinuirane napore usmjerene na unapređenje odvraćanja i odbrane, podsjetivši da naša zemlja i u ovom dijelu daje aktivan doprinos koji se ogleda kroz angažovanje pripadnika Vojske Crne Gore u okviru borbenih grupa u Letoniji i Bugarskoj.

Govoreći o odlukama donijetim na ovogodišnjem Samitu u Viljnusu, Krapović je naveo da je važan preduslov za njihovu uspješnu realizaciju i posvećenost svih saveznica stabilnom investiranju za potrebe odbrane.

- Crna Gora će, kao kredibilna saveznica, nastojati da tokom 2024. godine premaši nivo od 2 odsto BDP za odbrambeni budžet, od čega će više od četvrtine biti opredijeljeno za potrebe modernizacije i opremanja naše Vojske - kazao je ministar.

Džoana je čestitao ministru Krapoviću na imenovanju i izrazio zadovoljstvo njegovom posjetom sjedištu NATO, što jasno ukazuje na nedvosmislenu opredijeljenost Crne Gore zajedničkim ciljevima. On je pohvalio naš doprinos pravovremenoj realizaciji zadataka sa NATO agende, posebno imajući u vidu aktuelna dešavanja na globalnom planu koja zahtijevaju snažan i odlučan odgovor cjelokupne međunarodne zajednice. Takođe, pohvalio je našu odlučnost da tokom naredne godine povećamo izdvajanje za potrebe odbrane i naglasio da je dostizanje najmanje 2 odsto BDP za odbranu najvažniji preduslov uspješnog ispunjavanja obaveza i jasna potvrda jedinstva unutar Saveza. Džoana je kazao da je u toku intenzivan proces implemetacije odluka donijetih na ovogodišnjem Samitu u cilju unapređenja kapaciteta i sposobnosti Alijanse. U tom kontekstu, naglasio je da to zahtijeva dodatni angažman svih saveznica, a rezultati zajedničkog rada će biti sagledani na sastanku NATO lidera koji će naredne godine biti održan u Vašingtonu. Zamjenik generalnog sekretara NATO ohrabrio je Crnu Goru da nastavi da doprinosi sistemu kolektivne odbrane i drugim NATO zadacima, budući da samo udruženim zalaganjem možemo uspješno transformisati Alijansu kako bi što efikasnije mogla da odgovori na sve aktuelne i buduće bezbjednosne izazove.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 06:09