Dragan Krapović / - SRDJAN BOLJEVIC
30/08/2022 u 19:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Krapović: URA bježi od izbora, Vlada bila neustavna i nelegitimna

Šta je očekivao Abazović - da podržavamo nelegitimnu, protivustavnu Vladu formiranu suprotno volji građana od 30. avgusta 2020. godine, Vladu dogovorenu sa DPS-om i koju je u Skupštini Crne Gore dominantno podržavao DPS i režim koji smo porazili?, kazao Krapović.

Poslanik i potpredsjednik Demokratske Crne Gore Dragan Krapović reagovao je danas na navode premijera Dritana Abazovića da je Crna Gora zemlja bez Ustavnog suda istakavši da poslanici URE nisu glasali ni za jednog od 18 kandidata za sudije Ustavnog suda.

"Da li je moguće da nijedan od kandidata ne zavrijeđuje podršku poslanika URA-e? Prije bih rekao da je posrijedi nešto drugo - bježanje od izbora po svaku cijenu, pa i po cijenu institucionalnog sloma države i sistema!", naveo je Krapović. 

Kaže da poslanici URE nisu htjeli dijalog i dogovor oko izbora članova Sudskog savjeta.

"Abazović danas kaže „nema Sudskog savjeta“. Međutim, poslanici URA-e nisu htjeli dijalog i dogovor oko izbora članova Sudskog savjeta jer, da je bilo spremnosti za istinski dijalog i dogovor, mogli smo već danas imati kompletiran i kredibilan sastav Sudskog savjeta i, po uzoru na Tužilački, imali bi započetu reformu u sudstvu Crne Gore. Ne, oni (i SNP) su se odlučili za parcijalan dogovor, tj. dil sa DPS-om oko Sudskog savjeta, dok nas istovremeno ubjeđuju da sa DPS-om nema borbe protiv kriminala i korupcije", rekao je Krapović .

Dodaje da je Demokratska Crna Gora na ovo ukazala kada je URA sa DPS-om krenula u borbu protiv kriminala i korupcije i deblokadu pravosudnih institucija.

"I šta imamo danas? Imamo težu situaciju i veću krizu nego prije nekoliko mjeseci! Takođe, gospodin Abazović lamentira nad padom njegove DPS-URA-SNP Vlade, a šta je očekivao - da podržavamo elegitimnu, protivustavnu Vladu koja je formirana suprotno volji građana od 30. avgusta 2020. godine, Vladu koja je dogovorena sa DPS-om i koju je u Skupštini Crne Gore dominantno podržavao DPS i režim koji smo porazili?", kazao je Krapović.

Komentarišući Abazovićevu izjavu bi se smjenom predsjednice parlamenta Danijele Đurović poslala loša poruka, Krapović je kazao da je riječ o nelegitimnoj predsjednici Skupštine.

"Prvo, uvažena gospođa Đurović je takođe nelegitimna predsjednica Skupštine, izabrana protivno Ustavu, a na osnovu Sporazuma sa DPS-om i uz njihovu podršku dominantno! Drugo, za ovo kratko vrijeme pokazala je da nije kadra voditi Skupštinu Crne Gore.  Naime, praktično svaka sjednica u njenom mandatu je zakazivana protivno Poslovniku i procedurama. Treće, gospođa Đurović je jedan od glavnih krivaca za neustavni zakon o bježaniji od izbora, a posebnu ulogu je takođe imala kod donošenja takozvanih „zetskih zakona“, kojima je nanijeta velika šteta Zeti i Zećanima", kazao je Krapović.

Dodaje da bi njenom smjenom bi na čelo Skupštine došla potpredsjednica Bošnjak, sa punim legitimitetom većine koja odražava volju građana Crne Gore koja je iskazana na izborima 30. avgusta 2020. godine, "ali bi takođe bio postignut potpuni neophodni reset i anuliranje političkih odluka nelegitimne većine predvođene DPS-om! Tek nakon toga možemo dalje".

"Dakle, prije samo nekoliko mjeseci, građani Crne Gore, domaća i međunarodna javnost su zasipani pričama o magičnim brojevima 54, pa 49 i pričama o deblokadi evropskih integracija Crne Gore, o izgradnji institucija i pravosudnoj reformi, pričama o inkluzivnosti i pomirenju te smirivanju tenzija i podjela u društvu, itd.  Danas od svega toga nije ostalo ništa, sve što se postiglo je ta premijerska i nekoliko ministarskih fotelja - zapalile se, što bi jedan kolega rekao! Danas se jasno vidi ko je bio u pravu, tako da mi ostaje da čestitam na današnjem priznanju da smo bili u pravu i poručim gospodinu Abazoviću - ala ste ga opravili, svaka vam čast", zaključio je Krapović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 20:20