/ Фото-аутор: BOJANA CUPIC
03/12/2021 u 12:54 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кривокапић: ЦГ је, жељећи да буде прва сљедећа чланица, одлучила да се реформама приближи ЕУ

Нажалост, сви се сусрећемо са истим проблемом глобалне природе, а то је пандемија, која је ову иницијативу учинила другачијом, наравно не умањујући нити њен жар, нити њене резултате, казао је он

Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић присуствовао је  пленарној сједници Самита предсједника Влада Централно-европске иницијативе.

Обраћање премијера: 

Уважени генерални секретаре Централно-европске иницијативе, господине Антонионе, поздрављам посебно све вас присутне екселенције, част ми је да по први пут поздравим премијера Хрватске, господина Пленковића. Још једном користим прилику да вам се захвалим на вашем присуству.

Мени је стварно задовољство што се овај самит одржава управо овдје у Црној Гори, и не случајно у Будви и задовољство ми је и чињеница да овај Самит организујемо као једну од најстаријих регионалних иницијатива на просторима Централне и Југоисточне Европе. 

Нажалост, сви се сусрећемо са истим проблемом глобалне природе, а то је пандемија, која је ову иницијативу учинила другачијом, наравно не умањујући нити њен жар, нити њене резултате. Црна Гора је управо током овог предсједавања успјела да одговорним дјеловањем у сарадњи са Генералним секртаријатом ЦЕИ, да све оно што представља изазов времена за Европу и читав свијет грађанима учини прилагодљивим.

Мислим да послије Другог свјетског рата није било веће кризе и да смо се сви нашли у ситуацији да немамо унапријед дефинисане одговоре. Кад немате одговор, онда га тражите у ходу. Мислим да је одговорност заједнице, посебно, Свјетске здравствене организације уродила плодом, тако да сљедећи временски период, током предсједавања Бугарске, биће интензиван у дијелу директних сусрета, јер ако учинимо оно што нам је обавеза, а то је, да будемо сигурни сви,  то ћемо моћи једино ако вакцинација успије.

Наравно, ово је свакако прилика да поред размјене искуства и онога што смо урадили у претходном временском периоду, ја укажем на нешто што је наш одговор у току ове пандемије. У тренутку закључавања, када смо сви имали времена да се бавимо собом, можда смо се могли бавити више креацијом, па су та нека креативна рјешења заживјела након пандемије.

Знајући да одговор једино може бити, ако имате уравнотежен однос између здравља и економије, а то је увијек изазов, поготово за нас на Западном Балкану, јер рецимо Црна Гора има један недостатак у односу на друге државе, а то је да ми не водимо мометарну политику, па управо је то разлог да морамо да тражимо друге могућности и ресурсе, како би одговорили овим изазовима, који су на неки начин, затечено стање.

Црна Гора која је привржена европском путу је, жељећи да буде прва сљедећа чланица Европске уније, одлучила да реформским корацима се приближи ЕУ. Зато смо ми у претходном временском периоду дефинисали четири програма, која представљају један покушај, да на прилично сличан начин као Маршалов план одговоримо бројним изазовима. То су Европа сад, Црна Гора одмах, Европа овдје и Црна Гора ради.

Пошто у свим тим елементима треба нагласити једну карактеристику која представља други феномен данашњице а то је утицај климатских промјена, ми смо се опредјелили, као и све друге земље на Западном Балкану да слиједимо зелену економију и да кроз одговор на та питања која морају да буду задовољена одржимо наш курс који је везан за еколошку Црну Гору.

У очекивању да Западни Балкан се још више приближи ЕУ, ми смо констатовали једну чињеницу да, како Западном Балкану треба Европска унија, тако Европској унији треба Западни Балкан. Јер се ради о једном геополитичком простору који је неподијељен и да га не би даље даље дијелили, морамо остварити брз и видљив напредак на европском путу, јер је једина будућност ових простора, управо тај пут.

Ми смо посвећени мултилатерализму, евроатлантским вриједностима, регионалној и добросусједској сарадњи и то су основни принципи наше спољне политике. Након двије године, закључујемо предсједавање Иницијативом и као њена вриједна чланица наставићемо да будемо конструктиван и поуздан партнер Централноевропској иницијативи у стварању што просперитетнијег Региона и Европе.

Републици Бугарској желимо да са пуно успјеха предсједава Иницијативом у 2022. години. Такође, изражавамо искрену спремност да са колегама из Бугарске размјенимо искуства и добре праксе у циљу обезбјеђивања ефикасног континуитета у раду Иницијативе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 07:39