Холтхоф Фертнер и Кривокапић / - Влада Црне Горе
15/09/2021 u 13:19 h
Дан порталДан портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кривокапић-Холтхоф Фертнер: Без Западног Балкана ЕУ није потпуна

Нетолерантан приступ коjи jе наметнут од стране представника бивше власти има за циљ да се прелиjе на грађане и постане пожељан модел деструктивног, анархистичког понашања, истакао је премијер Кривокапић

Предсjедник Владе Црне Горе, Здравко Кривокапић, састао се данас у Вили Горица са министром за савезне и европске послове Савезне Покраjине Сjеверна Раjна – Вестфалиjа, Савезне Републике Њемачке, Штефаном Холтхоф Фертнером.

Премиjер Кривокапић поздравио jе изванредне билатералне односе коjе карактерише интензивна сарадња на свим пољима и нивоима, а о чему наjбоље свjедочи и jучерашњи, други у овоj години, разговор између премиjера Црне Горе и њемачке канцеларке Ангеле Меркел, коjа jе у име Савезне Републике Њемачке jош jедном исказала пуну подршку реформском, европском путу Црне Горе.

Премиjер Кривокапић поновио jе риjечи саучешћа и солидарности упућене грађанима СР Њемачке, нарочито из области Раjна – Вестфалиjа, коjа jе наjвише погођена љетошњим, катастрофалним поплавама. Он jе високог госта подсjетио на одлуку Владе Црне Горе коjом jе Црна Гора показала спремност за пуну и конкретну приjатељску подршку Њемачкоj и грађанима угрожених подручjа.

Премиjер jе нагласио да jе Влада у потпуности посвећена реформским активностима, те да jе у Црноj Гори сазрела снажна политичка воља за бескомпромисну, институционалну борбу против корупциjе, организованог криминала и реформу владавине права уопште.

– С обзиром да jе први пут у историjи Црне Горе jедна власт смиjењена демократским, изборним путем, можемо рећи да се, у политичком смислу, Црна Гора ослободила. Али ми смо свjесни да се налазимо у демократскоj транзициjи и да демократиjа и плурализам тек треба истински да заживе у свим сегментима, главама и порама нашег друштва. Црна Гора мора да продише правдом, демократиjом и толеранциjом. Претходници су говорили о „суживоту”, наш циљ jе корак даље, прожимање различитости кроз истински процес инклузивности. Зато jе моjа жеља и моjа одлука била да Влада буде експертска, Влада стручњака, Влада грађанске ориjентациjе. То jе била историjска потреба свих грађана Црне Горе – поручио jе премиjер Кривокапић.

Говорећи о посљедњим дешавањима на Цетињу, а са коjима jе упозната шира, европска jавност, премиjер jе казао да jе то био само jош jедан, нелегитимни и ванинституционални покушаj снага опозициjе да дестабилизуjе Црну Гору и да успори њен ход ка правноj држави, ка држави социjалне правде и сигурности.

– Нетолерантан приступ коjи jе наметнут од стране представника бивше власти има за циљ да се прелиjе на грађане и постане пожељан модел деструктивног, анархистичког понашања. Али грађани препознаjу и мотиве и циљеве и исходе таквог понашања, и чврсто вjеруjем да ће Црна Гора за неколико година бити другачиjа, истински европска држава –поручио jе Кривокапић.

Премиjер jе истакао да политичке и нормативне реформе мора да прати и економска реформа и препород, те да Црна Гора очекуjе од Њемачке, као стратешког партнера, нова улагања и инвестициjе, нарочито у областима зелене економиjе и чисте енергиjе.

Министар Холтхоф Фертнер рекао jе да сасвим разумиjе реформски моменат у коjем се налази Црна Гора, као и све проблеме са коjима се суочава експертска Влада премиjера Кривокапића. 

– Пут коjим сте кренули jесте напоран и дуг, али jе импресивно што идете њим. Без приступања земаља Западног Балкана Европскоj униjи, ни Европска унија ниjе потпуна – поручио jе Холтхоф Фертнер.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 10:46