Krivokapić u Njujorku / - MVP
20/09/2022 u 08:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Krivokapić u Njujorku na sastanku o geopolitičkoj sceni uzdrmanoj ratom u Ukrajini

Danas je svijet u stanju međuzavisnosti više nego ikad, jer bez obzira na geografsku udaljenost, reperkusije rata se osjećaju širom svijeta, istakli su učesnici sastanka

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić učestvovao je u Njujorku na sastanku posvećenom kršenju ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava od strane Ruske Federacije u Ukrajini, na poziv Uzre Zeje, zamjenice državnog sekretara SAD Entoni Blinkena za civilnu bezbjednost, demokratiju i ljudska prava, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

- U fokusu sastanka bilo je definisanje i mapiranje mehanizama odgovornosti za zločine počinjene u Ukrajini od strane Ruske Federacije, posebno pitanje prisilnih deportacija Ukrajinaca - navodi se u saopštenju.

Ministar Krivokapić razgovarao je u Njujorku i sa šefom diplomatije Republike Maldiva i predsjednikom 76. Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Abdulom Šahidom koji je na toj poziciji bio do prošle sedmice.

image

Krivokapić u Njujorku

- MVP

Kao nekadašnji predsjedavajući najvećim vladinim i parlamentarnim skupštinama u svijetu - UN-a i OEBS-a, ministri Krivokapić i Šahid ukazali su na značaj ovih organizacija za veću vidljivost malih država, kao i na njihovu zavisnost od stabilnog međunarodnog poretka.

- Ocijenjeno je da je geopolitička scena danas značajno poljuljana i dodatno uzdrmana ratom u Ukrajini, što posebno predstavlja prijetnju malim državama. U takvim vremenima nestabilnosti, kako je istaknuto, stari agresori svoje unutrašnje nedemokratske kapacitete i nedostatak uspješnih politika pretvaraju u aktivnu destabilizaciju manjih komšija.

Danas, kako su kazali, svijet je u stanju međuzavisnosti više nego ikad, jer bez obzira na geografsku udaljenost, reperkusije rata se osjećaju širom svijeta.

image

Krivokapić u Njujorku

- MVP

Ocijenjeno je da su Maldivi zemlja koja je među najugroženijim klimatskim promjenama. Iako još od osamdesetih ukazuju na taj problem, tek sada kada poplave, požari i ostale nepogode osjećaju i ostatak svijeta, njihovo tadašnje upozorenje je dobilo snažnu podršku - poručeno je na sastanku.

Šef crnogorske diplomatije prisustvovao je Samitu o transformisanju obrazovanja, koji je održan kao odgovor na globalnu krizu u obrazovanju koju karakteriše odsustvo jednakosti i inkluzije, kvaliteta i relevantnosti.

U nastavku posjete Njujorku, ministar Krivokapić biće sjutra na otvaranju Generalne debate 77. zasijedanja GS UN i predsjedavaće sastankom Američko-jadranske povelje (A5).

MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 05:54