/ -Фото: Влада
14/09/2021 u 12:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кривокапић са Меркеловом: Омогућили смо устоличење упркос Ђукановићевим опструкцијама

Устоличење је било последњи изазов ове Владе, казао је премијер на састанку у Тирани са њемачком канцеларком

Устоличење митрополита Јоаникија био је последњи изазов актуелне Владе, а власт је упркос интезивним опструкцијама предсједника Мила Ђукановића, успјела да обезбиједи Уставом загарантована права грађанима, казао је премијер Здравко Кривокапић на састанку са њемачком канцеларком Ангелом Меркел. 

- Ових девет мјесеци рада Владе доказују нашу безрезервну посвећеност вриједностима Европске уније и Алијансе- истакао је он. 

Меркелова је казала да је Црна Гора је најнапреднија држава - кандидат за чланство у Европској унији.

image
Фото: Твитер

- Идеја заједничког регионалног економског тржишта се може искористити у свим државама Западног Балкана- додала је она, наводећи да пружа пуну подршку Влади Црне Горе на европском путу.

image
-Фото: Бојана Чупић

Kривокапић је захвалио Меркел на признању које је удијелила Црној Гори, те на препознавању реформског и европског курса нове владе.

На радном ручку је додатно наглашена потреба да се у наредним годинама настави рад у оквиру Берлинског процеса, као једне од најзначајнијих дипломатских иницијатива од 2014. године, чији је циљ проширење Европске уније.

Премијер је казао да је, имајући у виду свеукупну епидемиолошку ситуацију у региону, Европи и шире, задовољан постигнутим резултатима у току љетње туристичке сезоне, која је у завршној фази, а која кореспондира са свим економским пројекцијама Владе и њеном реформском агендом, у погледу одрживости јавних финансија.

image
Фото: Твитер

Кривокапић је такође нагласио да кључна водиља процеса придруживања Црне Горе Европској унији остаје владавина права и да ће Црна Гора и даље, у потпуности бити посвец́ена реформским активностима и испуњењу привремених мјерила у поглављима 23 и 24.

- Примарни геостратешки циљ наше државе је да постане наредна држава чланица ЕУ, док наше учешће у регионалним мултилатералним организацијама желимо да буде у  функцији потпуног остварења тог циља, а никако замјена или алтернатива ЕУ. Штавише, с Европском комисијом желимо да идентификујемо што више механизама како бисмо се укључили у рану интеграцију која је могућа и реална и прије пуноправног чланства у ЕУ - поручио је Kривокапић.

У Тирани су и предсједник Косова Аљбин Курти, премијерка Србије Ана Брнабић и премијер Албаније Еди Рама. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 16:53