Борис Марић / - LAZAR RUZIC
19/03/2024 u 12:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Marić: Brojne nezakonitosti oko izbora v.d. direktora UP

Poligrafsko testiranje kandidata za direktora UP bilo nepotrebno, ako konkurs prođe uspješno, vlada nastavlja svoju egzistenciju

Pravnik i politički analitičar Boris Marić je izjavio da su izbor v.d. direktora Uprave policije pratile brojne nezakonitosti. Ako konkurs za izbor v.d. direktora UP prođe uspješno Marić, vlada će nastaviti nespmetano da egzistira, rekao je Marić  u emisiji "Link" na Radiju Crne Gore.

- Nema tu nekih pravnih dilema, većina pravnika tako misli. Mogli bi da nabrajamo i objašnjavamo koje su procedure prekršene. Trebalo je završiti sjednicu Vlade, zakazati novu. Ta je sjednica mogla da se zakaže minut, a zatim određenim da premijer obavezujućim uputstvom sugeriše ministru da predloži drugog kandidata. Tako bi se išlo u rješenje tog pitanja - kazao je Marić. 

On je ocijenio da će javni poziv za izbor direkora UP u punom mandatu imati i pravnu i političku konotaciju.

- To je očigledno. Regularnost će se pratiti i zainteresovanost će biti velika. Ovo što se do sada desilo može izazvati pravnu gimnastiku. To može i sugerisati kandidatima da konkurs koji je raspisan već završen - smatra Marić. 

Marić je ukazao da se zato i bira v.d, kako bi se pokrio vakuum i omogućilo fuinkcionisanje određene institucije.

Govoreći o najavljenoj tužbi ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, Marić kaže da ministar prvo treba pravno da legitimiše tužbu.

"To treba vezati sa situacijom raspisivanja konkursa direktora policije u punom mandatu. Ako konkurs uspije nema sumnje da će Vlada nastaviti svoju egzistenciju i da će se nastaviti politička saradnja među konstituentima vlasti, a ako ne uspije, biće saradnja završena", poručio je Marić.

Prema Marićevioj ocjeni, profesionalizacija u Upravi policije je neophodna. Greška je napravljena 2020. godine kada koalicionim sporazumima nije insistiralo na tome, smatra Marić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:05