/ foto: lazar ružić
16/10/2022 u 12:15 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Medojević: Kad bude svima jasno, biće kasno

Ideja da samo Vlada radi i švercuje, a da ostali budu na državnim jaslama i da niko ništa ne proizvodi, brzo će se vratiti kao bumerang, naveo je on

Predsjednik "Pokreta za promjene", Nebojša Medojević, saopštio je da kao što je i tada upozoravao, "jeftina demagogija i politički populizam Spajića i Milatovića skupo će da košta crnogorsku privredu i javne finansije".

- U periodu jan-jul 2022 godine naplaćeno je 52.1 miliona eur, tj 19.8% manje poreza na prihoda građana,  od plana koji je bio 72 mil eura, i 193.2 miliona eura doprinosa na penzijsko osiguranje, što je manje za 22% od plana koji je bio 215,4 miliona eura. Ako se na to doda informacija koju su objavili iz udruženja poslodavaca, da je na kraju avgusta ove godine, prema podacima Centralne banke, u blokadi bilo 19.320 firmi i preduzetnika sa ukupnom vrijednosti duga od 957 miliona eura, slika postaje jasnija. Zbog pogrešne politike plaćanja obaveza dugova Vlade koja je često bila sporna sa aspekta objektivnosti i rizika od korupcije. Država je sve veći dužnik i ne plaća dobavljače roba i usluga. Ministar Spajić je uveo opasnu praksu u 2021 da plaća obaveze države i drugih budžetskih korisnika diskreciono i na svoju ruku, što je neka njemu bliska preduzeća dovelo u privilegovani položaj...- naveo je, pored ostalog, Medojević.

Kako je istakao, smanjeno plaćanje doprinosa za Fond Pio i rast unutrašnjih dugova privrede upozorvajući je indikator krize likvidnosti privrede što dovodi do gubljenja radnih mjesta i smanjenja zaposlenosti, sa jedne strane, i povecanje sive ekonomije  i dugov, sa druge strane.

- Populizam Spajića i Milatovića ugrožava i pogoršava strukturne probleme naše privrede i stabilnost javnih finansija. Uz kolaps investicija, proizvodnje i izvoza, očekuje nas povećanje državnog duga i sve veći problemi u isplati zarada, penzija i socijalnih prinadležnosti. Ideja da samo Vlada radi i švercuje, a da ostali budu na državnim jaslama i da niko ništa ne proizvodi, brzo će se vratiti kao bumerang. Rast BDP-a, na bazi nekontrolisane potrošnje i sve veće parazitske birokratije, bez razvoja baziranog na proizvodnji, štednji i produktivnim invsticijama vodi svaku zemlju u bankrot. Kad bude svima jasno biće kasno- poručio je Medojević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 17:46