/ рагољуб Драшковић
12/10/2021 u 13:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Микић: Уставни суд чини опструкцију на рачун Скупштине Црне Горе кршењем уставом прописане обавезе

Уставни суд је пропустио да 1. априла обавијести Уставни одбор Скупштине Црне Горе да ће предсједник тог суда, судија Драгољуб Драшковић 01.10.2021. године испунити услове – односно навршити 66 година живота, за остваривање права на старосну пензију

Уставни суд Црне Горе је пропустио да 1. априла 2021. године обавијести Уставни одбор Скупштине Црне Горе да ће предсједник тог суда, судија Драгољуб Драшковић 01.10.2021. године испунити услове – односно навршити 66 година живота, за остваривање права на старосну пензију, када му иначе у складу са Уставом престаје судијска функција, казао је данас Зоран Микић, извршни директор Грађанског покрета УРА.

Он наводи да овим Уставни суд Црне Горе чини опструкцију на рачун Скупштине Црне Горе кршењем своје уставом прописане обавезе те на тај начин, додаје, жели да омогући појединцима у Уставном суду задржавање својих привилегија и испуњавање одређених задатака и датих обећања.

- Наиме, на основу члана 154 Устава Предсједнику и судији Уставног суда престаје функција прије истека времена на које је изабран кад испуни услове за старосну пензију. Став 3 овога члана прописује да наступање разлога за престанак функције или разрјешење утврђује Уставни суд на сједници и о томе обавјештава Скупштину. Додатно, члан 7 став 2 Закона о Уставном суду предвиђа да Уставни суд о испуњењу услова за старосну пензију, односно истеку мандата судије Уставног суда, обавјештава предлагача – Уставни одбор Скупштине, који је тог судију предложио, шест мјесеци прије испуњења услова за остваривање права на старосну пензију, односно прије истека мандата- појашњава Микић.

Он утврђује да то што је Уставни суд свјесно пропустио да поступи у складу са Уставом и Законом о Уставном суду не мијења чињеницу прописану императивном нормом Устава Црне Горе да је наведеном судији престала функција дана 01. октобра 2021. године, те самим тим, указује Микић, исти више не може учествовати у доношењу било које одлуке Уставног суда.

- Другим ријечима, Уставни суд на овај начин себе доводи у ситуацију да поменути судија више не може пуноважно да врши судијску функцију- оцјењује Микић.

Каже да због свега наведеног, а у циљу заштите Устава и закона, Скупштина треба хитно упутити захтјев да Уставни суд обави своју дужност у складу са чланом 154 став 3 Устава – обавијести Скупштину о наступању разлога за престанак функције.

- Уолико се Уставни суд оглуши о захтјев Скупштине, Уставни одбор треба отклонити неуставну и незакониту правну ситуацију злоупотребе уставних овлашћења Уставног суда на начин што ће донијети одлуку о престанку функције судије Драшковића. У овом погледу упућујемо на аналогију са ситуацијом која је постојала када Државна изборна комисија пропустила да испуни своју законску обавезу приликом попуњавња мандата посланика у Скупштини децембра 2020. године- наводи Микић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 09:14