Sonja Milatović / DPS
05/03/2024 u 13:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milatović: Ne može nas u društvo evropskih zemalja odvesti Andrija Mandić

Činjenica da je smjena Zorana Brđanina, čelnika policije, došla u nedjelju malo prije ponoći i to na telefonskoj sjednici Vlade, još jedan je odraz sveukupnog stanja u državi koje odslikava ništa drugo do rasulo, naročito kada govorimo o bezbjednosnom sektoru, poručila je Sonja Milatović, predsjednica Savjeta mladih DPS i poslanica u Skupštini.

Kao pravnica po struci, Milatović je stava da Zakon o unutrašnjim poslovima nikad ranije nije bio tako “slobodno” tumačen, i naglasila da on ne poznaje bilo kakve javne pozive, već da jasno definise kako se bira prvi čovjek policije u slučaju smjene aktuelnog.

- Očigledno je da su predstavnici parlamentarne većine dogovorili kako da prekrše zakon sa ciljem da odgode finalni obračun o preuzimanju kontrole nad bezbjednosnim sektorom. U prethodne 4 godine svjedočili smo tome da taj sektor nije ostvarivao svoj primarni cilj - obezbjeđenje sigurnosti i bezbjednosti građana i društva, zaštitu najboljih državnih interesa, već je služio ostvarenju političkih ciljeva i ambicija određenih interesnih grupa, o čemu nam je u prilog i mnogo kazala sjednica Odbora za bezbjednost koja je pokazala koliko je sistem nakon 30. avgusta 2020. godine urušen i koliko građanke i građani imaju pravo u isti da ne vjeruju. Očigledno je da će i ova vlada, zbog političkih ucjena, nastaviti u istom ritmu, i to je još jedan razlog usljed kojeg će nesporno gubiti legitimitet kod onih koji joj vjeruju, saopštila je poslanica Milatović.

Saopštila je da su nedavne posjete Olivera Varheljila, komesara za proširenje EU i Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, ponovo razotkrile da Andrija Mandić, kako je to ocijenila, stvarni šef parlamentarne većine, nije doživio nikakvu katarzu koju pokušava da nametne u svom diskursu.

- Ne možete prvo u državnom paralmentu, kao da je vaša prćija, dočekati Milorada Dodika o kojem ne treba govoriti šire od toga da se radi o nekome ko negira genocid u Srebrenici, ko je istinski poslušnik Srbije i Rusije, ko bi Crnu Goru utamničio u neke njemu znane svjetove, i izazvati protesnu notu koju je s punim pravom BiH uputila Crnoj Gori, a onda na popodnevnom sastanku govoriti o evropskom putu Crne Gore i predstavljati se kao neko ko razumije važnost evropskih integracija i živi evropski sistem vrijednosti, rekla je Milatovićeva dodajući da Crnu Goru u društvo evropskih zemalja ne može odvesti neko ko dočekuje lice koje je pod američkim sankcijama.

(VIDEO) Dodik dostavio predlog sporazuma o specijalnim vezama, Mandić: Pričali smo o budućnosti, a ne o prošlosti

Kako ističe, Andrija Mandić je tog dana koketirao s politikama koje žele da sruše BiH, a nema evropske politike bez dobrosusjedskih odnosa.

- Gore od toga je što ni ova vlada ne vodi dobrosudsjedsku politiku, jer da vodi dio parlamentarne većine bi kaznio Andriju Mandića zbog narušavanja dobrih odnosa na relaciji Podgorica-Sarajevo. Umjesto toga oni su potrčali da nam kažu kako Andrija Mandić uživa njihovu podršku da ostane na čelu parlamenta, što je odraz njihovog licemjerja u punom sjaju, navela je Milatović.

Poslanica DPS-a nije iznenađena raskolom u Pokretu Evropa sad, gdje je jedan od osnivača, Jakov Milatović, napustio tu partiju i pokrenuo cijeli niz pojedinaca, a čini se i grupa, ako u obzir uzmemo odnos podgoričkog odbora koji su se odlučili da raskrste s PES-om.

- Misija Jakova Milatovića je završena onog momenta kad je u vlast uveo Demokratski front. Realna su očekivanja da će biti još ostavki u okvirima ove stranke, čiji su se neki opštinski odbori raspali i prije nego što su stigli druge da formiraju. Jakov Milatović je čovjek koji je vodio kampanju za lokalne izbore u Podgorici u ime Pokreta Evropa Sad i kampanju za predsjedničke izbore u ime Pokreta Evropa Sad. Tokom te dvije kampanje on je govorio o programu Evropa sad, on je zastupao taj program i uvjeravao je građane da taj program postoji. On je obmanuo građane! Obmanuo je građane, ako sada od istog tog čovjeka čujete da nikada svojim očima nije vidio taj program. I ne samo da je građane obmanuo Jakov Milatović, građane sada, po istom tom pitanju, nastavlja da obmanjuje i aktuelna vlada, istakala je Milatović.

Na kraju kazala je da je ova parlamentarna većina formirana na trulim kompromisima, da opstaje na političkim ucjenama, i konstatovala da “sve što je na takvim temeljima formirano, ne može biti dugovječno”.

- S obzirom na političku klimu koja vlada, konstantne sukobe u okvirima vlasti, opšte rasulo, počev od sektora bezbjednosti do sektora energetike, prijevremeni parlamentarni izbori jesu realna opcija i normalan rasplet događaja onda kada nosioci vlasti pokažu da su nesposobni da vode državu i kreiraju javne politike u interesu građana, zaključila je poslanica Milatović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 10:48