/ Evropa sad, Jakov Milatović
01/12/2022 u 20:36 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milatović: Današnje rješenje DIK napravilo put za proglašenje rezultata

Boris Marić, pravnik i generalni sekretar Vlade u tehničkom mandatu, je naveo da postoje svi preduslovi da u petak budu proglašeni konačni izbori lokalnih izbora u Podgorici

Jakov Milatović, kandidat za gradonačelnika Podgorice Evropa sad, je kazao na TV Vijesti da su postupci Ivana Vukovića, DPS-a i liste koju je predvodio "u prethodnih mjesec dana su demantovali ono što su govorili - da će imati mirnu tranziciju vlasti".

-Danas je razriješena klasična opstrukcija gubitničke strane koja nema pravo da zloupotrebljava institucije sistema, tu prije svega mislim na predsjednika Izborne komisije Glavnog grada Vukčevića koji je i funkcioner DPS-a-rekao je Milatović u emisji Načisto.

Simonida Kordić,  poslanica DF-a i predsjednica Ustavnog odbora,  je ocijenila da se DPS "veoma teško odustaje od vlasti i teško je predaje".

-Pokušava na svaki način da se održi makar još dan u pozicijama moći. Ovo što radi Vukčević je prepisivanje modela koji je ustanovio predsjednik DPS-a i države gdje se određena ovlašćenja jednog organa bukvalno kidnapuju i stavljaju u džep čovjeka koji se našao na toj poziciji i blokira se čitav proces-smatra ona.

Boris Marić, pravnik i generalni sekretar Vlade u tehničkom mandatu, je naveo da postoje svi preduslovi da u petak budu proglašeni konačni izbori lokalnih izbora u Podgorici.

-Moramo proglasiti izbori, da bismo zaštititili osnovno ustavno načelo da suverenitet pripada građanima, ali i mnoga druga- naglašava on.

Nikola Zirojević (SD) je kazao da ga čude konstatiacije milatovića da su sve članice koalicije opstruirale proces proglašenja izbora u Podgorici.

-Ne vidim da smo bilo kojim aktom, mi kao Socijaldemokrate opstruirale proces. Što se nas tiče rezultati izbora su nesporni- rekao je Zirojević i naveo  da  "ovo nije samo problem i Podgorici".

-Od ovoga i mi Socijaldemokrate imamo štetu jer se isto dešava u Plavu jer naš nosilac liste i naš predsjednik opštine ne može da završi posao zbog iste odluke- naglašava Zirojević.

Milatović je, komentarišući najavu da će do 19. decembra formirati vlast "na ovaj ili onaj način" i da ukoliko Vukčević opet odbije da proširi dnevni red "šta će da rade", Milatović je odgovorio: "Proglašenje rezultata se dešava u trenutku kada budu objavljeni u Službenom listu, a mi u Pokretu Evropa sad smatramo da je današnje rješenje DIK napravilo put za proglašenje rezultata. Očekivali smo da će DIK danas utvrditi naš prigovor, što se i desilo".

Kordić je navela da je DPS "davno izašla iz okvira prava" i prešla "u zonu protivpravnog ponašanja".

Zirojević je kazao da je predsjednik DIK-a rekao "jedino što je mogao da kaže".

-Da DIK ne može da proglasi rezultate lokalnih izbora. I to je jesno i od DIK ne očekujem da se u budućnosti upusti u takav posao. Najčistije i jedino rješenje je omogućavanje Ustavnom sudu da funkcioniše. Tu je predsjednik DIK-a veoma dobro prepoznao odgovornost političkih elita u Crnoj Gori- rekao je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

26. april 2024 14:29