/ - KNEŽEVIĆ I MILATOVIĆ - FOTO: KABINET PREDSJEDNIKA
01/08/2023 u 15:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO) Knežević: ZBCG da dobije predsjednika parlamenta, spremni smo na ustupke

Mi smo dali pun doprinos ovim pregovorima, posebno u dijelu koji se odnosi na princip broj sedam a tiče se toga da će se raspodjela funkcija, resora, ići u skladu sa demokratskim standardima, a to je da će se uvažavati broj osvojenih glasova, naveo je Knežević

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović održao je konsultacije sa predstavnicima Demokratske narodne partije (DNP) o izboru mandatara za sastav nove vlade.

image
- KNEžEVIć, MILATOVIć I BULATOVIć - FOTO: KABINET PREDSJEDNIKA

Sastanku su prisustvovali predsjednik DNP-a Milan Knežević i njegov stranački kolega Predrag Bulatović, piše rtcg portal.

Knežević je rekao da nova vlada treba da bude posvećena ekonomskim reformama i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. On je ponovio da ZVCG treba da dobije mjesto predsjednika parlamenta. 

Na pitanje da prokomentariše navode PES-a da im je "žao što dio koalicije ZBCG misli kao DPS" po pitanju podrške Milojku Spajiću da bude mandatar, Knežević je kazao da nema specijalan komentar. 

- Mi smo dali pun doprinos ovim pregovorima, posebno u dijelu koji se odnosi na princip broj sedam a tiče se toga da će se raspodjela funkcija, resora, ići u skladu sa demokratskim standardima, a to je da će se uvažavati broj osvojenih glasova. Ali izgleda da princip broj sedam ne važi samo za koaliciju ZBCG. Još smo spremni na određene ustupke, ali nijesmo spremni na bilo kakva poniženja ili devalvaciju izborne volje građana. Podsjetiću da smo u 42. vladi činili 67 odsto skupštinske većine, pa smo podržali vladu Zdravka Krivokapića, bez ijednog ministra u toj vladi. Mi smo kazali Spajiću da želimo da budemo dio te vlade od tridesetoavgustovske većine, smatramo da PES treba da predloži mandatara ali da pravila koja važe za druge treba da važe i za ZBCG. Mislim da je to pošteno, i da nigdje nećete u Evropi naći da drugi koji su po snazi u većini treba da budu tretirani kao posljednji po procentima- kazao je Knežević. 

image
- KNEžEVIć, MILATOVIć I BULATOVIć - FOTO: KABINET PREDSJEDNIKA

Prethodno je Milatović održao konsultacije sa predstavnicima Bošnjačke stranke o izboru mandatara za sastav nove 44. vlade. Nakon sastanka predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović kazao je da će ta stranka podržati Milojka Spajića da bude mandatar za sastav nove vlade.

Ibrahimović: Bošnjačka stranka će podržati Spajića za mandatara

Ranije danas, Milatović je obavio konsultacije i sa predstavnicima Demokrata o izboru mandatara za sastav nove vlade. Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić nakon konsultacija je saopštio da Demokratska Crna Gora daje saglasnost predsjedniku Jakovu Milatoviću da povjeri mandat za sastav nove vlade Milojku Spajiću očekujući da će on u narednom periodu naći zajednički jezik sa drugim koalicionim partnerima.

Demokrate saglasne da Milatović povjeri mandat Spajiću: Mi smo se uvijek dogovarali

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović održaće sjutra u rezidenciji predsjednika na Cetinju konsultacije sa predstavnicima Građanskog pokreta URA, Socijaldemokrata, Socijalističke narodne partije i Hrvatske građanske inicijative o mandataru za sastav nove vlade

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 10:18