Ministri u Italiji / - VLADA
07/02/2024 u 08:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ministri u Rimu: Italija snažno podržava reformske procese u Crnoj Gori

Na sastanku je ocijenjeno da Crna Gora i Italija njeguju prijateljske, sadržajne i istorijski bliske veze, koje će se u narednom periodu dodatno produbiti jačanjem saradnje u oblastima od obostranog značaja, dodaje se

Napredak Crne Gore ogleda se u kompletiranju sastava Ustavnog suda i Sudskog savjeta, kao i izglasavanju vrhovnog državnog tužioca, ali imenovanju glavnog pregovarača, ocijenjeno je u razgovoru naših ministara sa italijanskim kolegama na radnom ručku u Rimu.

Time su, kako su istakli, stvoreni uslovi za novi zamah u reformskom procesu, koji će omogućiti kvalitetnu i brzu implementaciju reformi u brojnim oblastima, posebno kada je riječ o unaprjeđenju vladavine prava i borbi protiv korupcije, kao i doprinijeti bržem okončanju pregovaračkog procesa sa EU.

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović, ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović i ministar pravde Andrej Milović učestvovali su u Rimu na radnom ručku čiji je domaćin bio potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Republike Italije Antonio Tajani, zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova Mateom Pjantedozijem i ministrom pravde Karlom Nordijem, a prisustvovali su i predsjednik italijanske Nacionalne agencije za antikorupciju (ANAC) Đuzepe Busia, državni tužilac za borbu protiv mafije Đovani Melilo, kao i komandant Finansijske policije Andrea de Đenaro.

- Italijanski ministri istakli su da Crna Gora može računati na punu pomoć Italije na reformskom putu, te dodali da postoji spremnost da se podijele znanja i iskustva koja bi značajno unaprijedila kvalitet reformi, saopšteno je iz Ministarstva.

image

Ministri u Italiji

- VLADA

Kada je riječ o pregovaračkom procesu, dodali su da će Italija nastaviti da pruža snažnu podršku našoj zemlji, posebno kada je riječ o poglavljima 23. i 24, te izrazili uvjerenje da će Crna Gora postati prva naredna članica Unije.

- Na sastanku je ocijenjeno da Crna Gora i Italija njeguju prijateljske, sadržajne i istorijski bliske veze, koje će se u narednom periodu dodatno produbiti jačanjem saradnje u oblastima od obostranog značaja, dodaje se.

Na toj liniji, ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović i njegov italijanski kolega Mateo Pjantedozi potpisali su danas Operativni protokol za borbu protiv droge, koji će dodatno ojačati saradnju crnogorskih i italijanskih organa u suzbijanju krijumčarenja i trgovine narkoticima

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 22:07