Boris Mugoša / - SD
05/03/2024 u 09:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mugoša: Vlast oduzima opoziciji pravo na kontrolna saslušanja

Šef Kluba poslanika Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša saopštio je da vladajuća većina i dalje insistira na ograničavanju definisanih prava opoziciji na kontrolno saslušanje.

Ističe da se na taj način suštinski obesmišljava Poslovnik Skupštine i njena kontrolna uloga.

- Poslovnik je potpuno jasan. On je i definisao prohodnost manjinskih inicijativa, što znači da na inicijativu pet poslanika opozicije za kontrolnim saslušanjem postoji obaveza da se donese odluka o tom kontrolom saslušanju - poručio je Mugoša.

On kaže da je uspostavljena praksa garantovala najmanje dva kontrolna saslušanja u toku redovnog zasjedanja Skupštine.

- Takva praksa je bila predmet pohvale naših međunarodnih partnera, a sada je namjera da se to prekine. Svako kontrolno saslušanje, i pored toga što Poslovnik štiti prohodnost inicijative opozicije, očigledno sad zavisi od toga da li će se predstavnicima vladajuće većine dopasti tema o kojoj opozicija želi da se raspravlja - kaže Mugoša. 

Mugoša je istakao važnost kontrolne uloge parlamenta i u smislu evropskog puta Crne Gore, jer zauzima značajno mjesto u ocjenjivanju napretka naše države. Ocijenio je da će uloga parlamenta, ukoliko većina ostane pri stavu da blokira ovaj kontrolni mehanizam opozicije, ozbiljno biti degradirana.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 08:03