/ FOTO: MILOš NIKOLIć
28/06/2022 u 21:41 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Nikolić: Temeljni ugovor mora štititi nacionalne interese, u suprotnom posljedice se znaju

Iskazana loša namjera prema Crnoj Gori, poručio je on

Miloš Nikolić, portparol DPS-a i poslanik u Skupštini Crne Gore, saopštio je da Demokratska partija socijalista podržava regulisanje odnosa između države i crkve na civilizovan način koji podrazumijeva potpisivanje ugovora sa SPC kojim bi se štitili interesi države Crne Gore. 

- Međuutim, ono što čudi u današnjem postupku prezentovanja dokumenta pod nazivom “Radna verzija Temeljnog ugovora” je očita ishitrenost i brzopletost od strane Vlade, kao i činjenica da je bez ikakve potrebe zaobiđena stručna i kompetentna javnost koja bi morala da da svoj sud i doprinos u odnosu na sadržinu ugovora koji treba da bude potpisan. Na ovaj način pokazuje se očito loša namjera prema Crnoj Gori i takav odnos prema državi nećemo dozvoliti. Srpska pravoslavna crkva ima svoje stavove koji su poznati u javnosti, kao i svoje interese koje je artikulisala više puta, te nas ne čudi da ova vjerska zajednica želi da ih postigne i kroz ovaj dokument. Ipak, primarna obaveza Vlade Crne Gore, kao druge strane potpisnice, jeste da zaštiti ono što su nacionalni interesi države- navodi u saopštenju.

Kako poručuje, imajući u vidu ove činjenice, očekuju da se neće hitriti u ovom postupku i da se neće pod bilo kakvim pritiskom, donositi odluke.

- Postupak usaglašavanja Ugovora sa SPC mora biti inkluzivan i uključivati stručnu javnosti kako bi kroz finalnu sadržinu Ugovora između Vlade Crne Gore i SPC, uz najširi konsenzus, bili zaštićeni interesi države Crne Gore. U protivnom, znaju se posljedice- navodi u saopoštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
06. avgust 2022 17:18