/ - SA SASTANKA
23/05/2024 u 19:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Održan sastanak predsjednika UPCG i amabasadorke Italije u Crnoj Gori

Aktivna uloga Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) u unapređenju i daljem razvoju ekonomskih odnosa Crne Gore i Italije, bila je tema sastanka koji su predsjednik UPCG Slobodan Mikavica i ambasadorka Italije u Crnoj Gori Andreina Marsella održali danas u Uniji, uz učešće istaknutih predstavnika crnogorske privrede.

Tom prilikom potvrđena je apsolutna spremnost UPCG – krovne i reprezentativne poslodavačke organizacije – da aktivno podstiče i podržava sve oblike privredne saradnje Crne Gore i Italije koja je planirana u narednom periodu.

Na skupu je ocijenjeno da potencijali i otvorenost Crne Gore, kao i zainteresovanost biznis zajednice, predstavljaju snažan podsticaj za dalje intenziviranje i jačanje ukupnih ekonomskih veza – naročito u oblasti energetike i infrastrukture, a zatim i proizvodnje hrane, informacionih tehnologija i turizma.

U tom dijelu, posebno je istaknut projekat energetskog kabla, kao svojevrstan prvi infrastrukturni most Crne Gore i regiona sa Italijom i Evropskom unijom, koji je 2019. godine, posredstvom italijanske Terne, uspješno stavljen u upotrebu i predstavlja pravi primjer dobre prakse i za druge oblasti saradnje ove dvije zemlje.

Predsjednik UPCG Slobodan Mikavica je istakao da strateška saradnja crnogorskih sa italijanskim kompanijama ima važnu ulogu u daljem privrednom i, posebno, infrastrukturnom razvoju Crne Gore koja svoju budućnost vidi upravo u Evropskoj uniji. Na tom putu, UPCG će i dalje biti podrška za sve procese usmjerene na uspješan nastavak postojeće i razvoj buduće saradnje, imajuću u vidu sve instrumente koje Evropska unija stavlja na raspolaganje Crnoj Gori – naročito predviđeni Plan rasta za Zapadni Balkan, koji može dati dodatni inpuls prirodnoj saradnji crnogorskih i italijanskih kompanija.

Ambasadorka Italije Andreina Marsella je naglasila da su stabilnost i kredibilnost glavni preduslovi inteziviranja dalje ekonomske saradnje koja između Crne Gore i Italije već postoji. Za Crnu Goru je važno da se koncentriše na obnovljive izvore energije, a preduzeća na pravovremenu i što kvalitetniju pripremu za ulazak na tržište Evropske unije koje nosi brojne obaveze i nova pravila poslovanja, kao i veliku konkurenciju.

Na sastanku je razgovarano i o značaju i potrebi održavanja Biznis foruma Italija - Crna Gora, na najvišem institucinalnom i privrednom nivou, što bi predstavljalo zamajac i dodatni impuls jačanju saradnje dvije zemlje. Imajući u vidu status UPCG, zajednički je konstatovano da Unija ima proaktivnu ulogu i da ovom događaju pruži aktivan doprinos i kroz aktivnosti povezivanja italijanskih privrednika i investitora sa predstavnicima crnogorskih institucija i organizacija i privatnog sektora. 

Istaknuti predstavnici crnogorske poslovne zajednice, predsjednik Odbora direktora Investiciono razvojnog fonda Crne Gore (IRF) Predrag Drecun, predsjednik Odbora direktora kompanije Plantaže Nebojša Vuksanović i finansijski direktor EPCG Branislav Pejović, predstavili su specifične sektorske potencijale, potvrdili  otvorenost za saradnju sa Italijom i ukazali na mogućnosti novih partnerstava.

UPCG je pozdravila i podržala uspostavljanje posebne Komisije za unapređenje odnosa sa Italijom, koju je Vlada Crne Gore nedavno osnovala. Za UPCG, Komisija je tijelo od naročitog značaja za buduća strateška planiranja i sprovođenje projekata u ključnim segmentima saradnje, posebno za oblasti koje su prioritetne i od interesa kako za razvoj privrede, tako i ukupan napredak ove dvije države.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

14. jun 2024 14:49