/ foto valda cg
19/09/2023 u 22:18 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Odzvonilo telefonskim sjednicama Vlade

Članovi Venecijanske komisije, prema saznanjima "Dana", nisu imali nikakve primjedbe na tekst Nacrta zakona o Vladi, koji posebno apostrofira telefonske sjednice Vlade i ograničava njihovu upotrebu samo izuzetno, uz obavezu da odluke sa telefonske sjednice moraju biti potvrđene na narednoj sjednici Vlade

Ministar javne uprave Maraš Dukaj kazao je da se nada da će zakon o Vladi biti pred poslanicima do kraja oktobra.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predstavnicima Venecijanske komisije povodom zakona o Vladi, on je rekao da oni nijesu imali primjedbi koje bitnije utiču na strukturu nacrta zakona.

On je saopštio da je dobio poziv da prisustvuje redovnom zasjedanju VK 6. i 7. oktobra.

Radulović: Što prije predložiti zakon

Predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore Branislav Radulović imao je takođe sastanak, putem video-konferencije, sa ekspertima Venecijanske komisije Vorenom Njumenom (Kanada), Fransoa Senersoom (Francuska) i Vladimirom Vardanyanom (Jermenija).

– Na poziv ministra javne uprave Maraša Dukaja, ovom prilikom su od strane Udruženja pravnika Crne Gore saopštena viđenja vezana za sadržaj i neophodnost usvajanja zakonskog teksta kojim bi se uredio rad i funkcionisanje izvršne vlasti. Radulović je iskazao zadovoljstvo što je Udruženje pravnika Crne Gore imalo priliku da participira u izradi Nacrta zakona, kao i zbog činjenice da je Radna grupa uvažila predloge i sugestije date od strane Udruženja, podsjetivši da je Crna Gora ovaj zakon imala još 1902. godine. Stoga je Udruženje pravnika Crne Gore posebno apostrofiralo neohodnost da nova 44. Vlada u što kraćem roku predloži ovaj zakon, te da se on nađe u ekspozeu mandatara kao jedan od prioriteta i da bude uvršten u Programu rada Vlade za 2024. godinu – navodi se u saopštenju.

– Nadam se da će ovaj zakon biti pred poslanicima do kraja oktobra. U saradnji sa svim relevantnim institucijama, partnerima, imaćemo još jednu javnu raspravu u organizaciji Ministarstva javne uprave i Udruženja pravnika – rekao je Dukaj.

Kako je dodao, eksperti VK će sačiniti izvještaj koji će dostaviti Komisiji i to mišljenje očekuje poslije sastanka 6. i 7. oktobra.

Upitan zašto se toliko čeka mišljenje VK, odgovorio je da je ministarstvo završilo sve procedure.

– Znate i sami da mi nijesmo jedini koji komuniciramo sa Evropskom komisijom (EK) i VK. Ono što je do nas, mi smo završili – istakao je Dukaj.

On je podsjetio da je Nacrt zakona o Vladi poslat na uvid EK, koja je, zbog važnosti tog pravnog akta, preporučila da se zakon pošalje i VK na mišljenje.

Podsjetimo, odmah nakon što je počela da radi vlada Dritana Abazovića, u junu je formirana radna grupa za izradu Nacrta zakona o Vladi, jer su na tome insistirale ranije opozicione partije, civilni sektor i akademska zajednica. Cilj ovog zakona je da se onemogući da Vlada u tehničkom mandatu ili predizbornom periodu zloupotrebljava državna sredstva i ostvaruje institucionalnu prednost za one partije koje imaju svoje ministre. To je posebno bilo izraženo za vrijeme vlade Zdravka Krivokapića, a još više sada dok traje 43. Vlada, čiji je predsjednik Dritan Abazović. U posljednje tri godine svi politički subjekti su insistirali na donošenju dva zakona – o Vladi i o Skupštini. Zakon o Vladi, o kojem sada raspravlja i Venecijanska komisija, nije mogao da prođe na Vladi i bude upućen Skupštini na usvajanje, iako je ministar Dukaj na sve načine to pokušavao. Na drugoj strani, zakon o Skupštini nije došao ni do nacrta.

Uspješna saradnja sa NVO

Iz Ministarstva javne uprave su u razgovoru sa predstavnicima Venecijanske komisije pohvalili saradnju sa nevladinim organizacijama, ali i istakli da resorni ministar Maraš Dukaj, i pored podrške, nije mogao obezbijediti da se predlog zakona o Vladi potvrdi na sjednici Vlade i pošalje Skupštini na usvajanje. Inače, NVO su i ranije kritikovale vlade zbog partijskog zapošljavanja i imenovanja, postavljanja savjetnika... i to sve pri kraju mandata, kako bi postavljeni kadrovi čitave naredne godine primali platu iako se dešavalo da posao obavljaju svega mjesec dana.

Članovi Venecijanske komisije, prema saznanjima "Dana", nisu imali nikakve primjedbe na tekst Nacrta zakona o Vladi, koji posebno apostrofira telefonske sjednice Vlade i ograničava njihovu upotrebu samo izuzetno, uz obavezu da odluke sa telefonske sjednice moraju biti potvrđene na narednoj sjednici Vlade. Prema tekstu, Vlada u tehničkom mandatu neće moći da preduzima aktivnosti koje podrazumijevaju trošenje finansijskih sredstava koja nisu odobrena od Skupštine, kao ni davanje garancija ili zaduživanje države. Takođe, predviđeno je da je premijer za slučaj prestanka mandata nekog od ministara obavezan da u roku od 30 dana Skupštini predloži novog ministra. Imali smo situaciju da je Skupština smijenila ministra pravde Vladimira Leposavića, a da tadašnji premijer Zdravko Krivokapić nije predložio njegovu zamjenu do pada svoje vlade. U vladi Dritana Abazovića imamo i drastičnije primjere. Smijenjeni su ministri odbrane i vanjskih poslova, a potpredsjednica Vlade i ministarka evropskih integracija je podnijela ostavku. Ni oni nisu zamijenjeni, pa imamo situaciju da postoje tri "dupla ministra". Abazović, pored toga što je premijer, upravlja Ministarstvom vanjskih poslova, Filip Adžić je ministar unutrašnjih poslova i odbrane, a Ana Novaković Đurović je ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, ali i upravlja evropskim integracijama.

Inače, na predlog ministra Dukaja, Udruženje pravnika je prihvatilo inicijativu da se nakon izbora nove vlade zajednički organizuju okrugli sto radi daljeg razmatranja teksta zakona, na koji će biti pozvani predstavnici akademske zajednice, civilnog društva i drugi zainteresovani subjekti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 01:33