Pejović i Popa / - FOTO: SKUPŠTINA CG
24/01/2024 u 20:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pejović-Popa: EU integracije jasno opredjeljenje građana i političkog vrha

Evropske integracije su jasno opredjeljenje građana i građanki Crne Gore, ali i njenog političkog vrha – Crna Gora je jedna od rijetkih država na tlu Evrope u čijoj skupštini ne postoje evroskeptične partije, kazao je Pejović

Pristupanje Evropskoj uniji jedno je od rijetkih političkih pitanja oko kojeg u Crnoj Gori postoji široki društveni konsenzus, kazao je potpredsjednik Skupštine Boris Pejović u toku današnjeg susreta sa Oanom Kristinom Popom, ambasadorkom Evropske unije u Crnoj Gori.

- Evropske integracije su jasno opredjeljenje građana i građanki Crne Gore, ali i njenog političkog vrha – Crna Gora je jedna od rijetkih država na tlu Evrope u čijoj skupštini ne postoje evroskeptične partije - kazao je Pejović i naglasio da se Crna Gora nalazi u “pravom trenutku istorije”.

EU opet pokazuje jaku želju za proširenjem, a parlamentarna većina i Skupština su spremne da svojim rezultatima pokažu da Crna Gora zaslužuje članstvo, kazao je Pejović.

Dodao je i da veoma cijeni jasne i opipljive znake podrške zemalja članica EU poput Plana rasta za Zapadni Balkan, te podvukao da će “životni standard i vladavina prava biti dodatno unaprjeđeni punopravnim članstvom Crne Gore u EU”.

image

Pejović i Popa

- FOTO: SKUPšTINA CG

Iz Skupštine su kazali da je ambasadorka Popa pozdravila ispunjavanje značajnih obaveza iz evropske agende putem širokog političkog konsenzusa koji je posljednjih mjeseci ostvaren u Skupštini.

Ambasadorka EU je naročito pohvalila dosadašnje rezultate Skupštine u smislu imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija, izbora guvernera Centralne banke, kao i ratifikacije sporazuma iz Berlinskog procesa.

- Pred Crnom Gorom još je puno posla - podvukla je Popa dodajući i da jedino ostvarivanje konkretnih rezultata može doprinijeti ubrzanju integracionog puta.

Ambasadorka je pozvala sve političke aktere u Crnoj Gori da konstruktivno sarađuju kako bi sproveli ključne reforme i iskoristili priliku za veliki napredak na putu ka EU.

- Imenovanje vrhovnog državnog tužioca bez daljeg odlaganja je od presudne važnosti za vladavinu prava u Crnoj Gori - naglasila je Popa.

Ambasadorka je istakla i važnost neposredne komunikacije državnih institucija sa institucijama EU, pogotovo u procesu donošenja legislativnih akata.

Iz Skupštine su naveli da sagovornici su razmijenili mišljenja i o značaju parlamentarne demokratije za promociju integracionog puta Crne Gore u bilateralnim odnosima sa državama članicama EU, te o predstojećim aktivnostima u okviru Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 08:24