Srđan Perić / -FOTO: MIćKO VUJISIć
28/02/2023 u 06:10 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Perić za "Dan": Rezultati izbora će odrediti snagu partija

Za njega je sasvim očekivan ulazak aktuelnog predsjednika Mila Đukanovića u izbornu trku

Ciljano se išlo ka skraćenju kampanje, što uzrokuje njen pojačan intenzitet. Bez obzira što se radi o izboru za predsjednika države, ipak će rezultati ovih izbora određivati snagu partija za naredni period, koji nije toliko kratak, i tome je, čini se, sve podređeno.

U krajnjem, nije ni to neuobičajeno, ali naša država treba predsjednika koji istinski može biti reprezent svih njenih posebnosti i neko ko bi nastojao da bude objedinjujući činilac za zajednicu – cijelu, a ne samo za jedan njen dio – kazao je u razgovoru za "Dan" Srđan Perić, jedan od pokretača Preokreta.

Ističe da, u tom smislu, nije previše realno očekivanje da ćemo dobiti značajnija pomjeranja u odnosu na dosadašnje prakse političkih feudalaca, gdje je sve podređeno interesu partija, koji su nerijetko suprotstavljeni opštim interesima.

Na pitanje je li već počela prljava kampanja odgovara pitanjem koja je kampanja u našem višestranačju bila čista.

– Ovdje se ipak bira ličnost koja bi obavljala jedinu funkciju koja se bira neposredno i koja otud crpi značajan legitimitet. Pitanje je samo koliko je ko bio spreman za tu vrstu utakmice, ko je ušao ležerno, a ko spremno. Ujedno, nesnalaženje, neznanje ili nešto sasvim treće uzrokovalo je da je sasvim aktivna pozicija i lidera DPS-a, ali i tri lidera nove većine. Značajan problem je to što ni u ovoj kampanji nećemo pobjeći od demagogije, ali ni od izražene retorike da je svako ko ne glasa jednog kandidata "izdajnik" za jednu ili drugu stranu, u zavisnosti od toga odakle dolazi ta "kritika". Ako ta logika prođe, građanin ponovo može biti sveden na nekog ko bi trebalo da ubaci glasački listić u kutiju i da na taj način daje legimitet procesu – kazao je Perić.

Predominantan partijski uticaj na izbor sudija Ustavnog suda

Skupština je juče izabrala Snežanu Armenko, Draganu Đuranović i Momirku Tešić za sudije Ustavnog suda Crne Gore, čime je ta institucija deblokirana nakon više mjeseci.

Međutim, četvrti kandidat Faruk Resulbegović, nije dobio potrebnu podršku.

Perić kaže da se kalkulisalo dilemom šta ako se izaberu tri kandidata, pa u sudu bude neriješen omjer snaga.

– Dakle, polazi se od pretpostavke da su to sudije koje neke partije smatraju "svojim", jer ako sudije sude po Ustavu i vode se isključivo pravom, nije logično očekivati česte situacije u kojima bi omjer glasanja bio pola-pola. Politički ambijent je takav da ko god sjedne u sudijsku stolicu u Ustavnom sudu moraće kroz rad da dokaže svoju nezavisnost i nepristrasnost, jer je sam proces njihovog izbora bio rezultat predominantno partijskog uticaja – istakao je naš sagovornik.

Za njega je sasvim očekivan ulazak aktuelnog predsjednika Mila Đukanovića u izbornu trku.

image

Đukanović

foto: LAZAR RUZIC

– Ako pogledate presjek mogućnosti koje ima ta partija, onda je bilo jasno da tu ne može biti drugog ishoda. To što mi teoretišemo, a ne uzvažavamo realnost, druga je stvar. Dakle, on ima najveći mobilizatorski potencijal za DPS kao partiju, kao i za saveznike koji mu gravitiraju. Ujedno, to je potvrda da od njegovog dobrovoljnog povlačenja, koje je najavljivano i početkom prethodne godine, nema ništa. Dodatno je bilo očigledno da će on ići u predsjedničku trku jer ta partija nije izgradila novog lidera, a postojeći nije doprinio – ili nije ni htio – da do toga dođe. No, to je ipak dilema na koju odgovor najbolje mogu dationi unutar same te strukture – rekao je naš sagovornik.

Iako je Vlada pala prije pola godine, nova izvršna vlast ili vanredni parlamentarni izbori izbori nisu ni na pomolu. Perić smatra da je moguće da ova vlada traje do kraja mandata.

– Imate stranke koje efektivno upravljaju zemljom bez značajnije podrške u biračkom tijelu. Oni su svjesni da u ovakvoj poziciji neće biti skoro i nastojaće na sve načine da odlože izbore – od kršenja Ustava pa do kreiranja političkog spektakla. Sa druge strane, imate i velike političke subjekte koji nisu u Vladi, ali gospodare velikim javnim preduzećima, što im daje lagodnu poziciju da partijski zapošljavaju, a da ne preuzimaju nikakvu odgovornost za upravljanje sistemom. Sama činjenica da svaki treći građanin ne želi da glasa nijedan od postojećih parlamentarnih subjekata govori da će ogromna većina aktuelnih parlamentarnih subjekata biti jedinstvena u pokušaju odlaganja izbora kako bi se iscrpila ili sasvim zatvorila vrata alternativama postojećeg načina vođenja politika – zaključio je Perić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 16:56