Посланици ће расправљати о 65 тачака дневног реда / IVAN PETROVIC-IPE
04/12/2021 u 13:13 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Посланици на наредној сједници о смјени Владе; Опозиција убијеђена да у власти има "прелетача"

Посланици ће се о свим питањима изјаснити крајем мјесеца, најавио је Бечић

Сједница Скупштине на чијем дневном реду ће бити и иницијатива за гласање о повјерењу Влади почеће 13. децембра, договорено је јуче на Kолегијуму предсједника Скупштине.

Пред црногорским посланицима наћи ће се 65 тачака дневног реда, а посљедња је иницијатива за гласање о повјерењу Влади, коју је подржало 40 посланика опозиције. У овом предлогу се наводи да је Црна Гора под актуелним руководством Владе доведена у највећу политичку и институционалну кризу од увођења вишестраначја.

За изгласавање неповјерења Влади неопходан је глас 41 посланика од укупно 81, колико их има у актуелном сазиву Скупштине.

О свим питањима посланици ће се изјаснити крајем мјесеца, најавио је јуче предсједник Скупштине Алекса Бечић.

– Вјерујем да ће резултат тога бити лијепе вијести за грађане Црне Горе у сусрет новогодишњим празницима. Постоји читав низ предлога закона који су у интересу свих грађана, који су изнад политике и партија и који треба да обезбиједе бољи положај и срећна времена послије новогодишњих празника. Вјерујем да ћемо имати значајан степен сагласности око ових питања која живот значе – казао је Бечић.

Политички аналитичар Андрија Ђукановић сматра да није реално да иницијатива за повјерење Влади прође у Скупштини.

– Kолико сам видио, нико од чланица већине није подржао ту иницијативу. Иако је све могуће, па и да се појави неки "прелетач", сматрам да би то изазвало нестабилност и подигло тензије у друштву, које је већ дубоко у сукобима. С друге стране, прилично је сулуда ситуација да ће Влада опстати иако је скоро нико не подржава. Kако ће то све функционисати нико не може да претпостави – казао је Ђукановић у изјави за "Дан".

Како је оцијенио, нови избори би били најбоље рјешење.

– То изгледа не желе у скупштинској већини, јер, колико год кудили Владу, не желе да изроне из својих положаја по дубини. Све изгледа прилично конфузно и тешко је чак и смислено анализирати овакву политичку сцену.
Али, оно што је страшно и што наше друштво и све нас треба да забрине јесте чињеница да се промјене власти схватају као питање живота и смрти. То је поразно – закључио је Ђукановић.

Расправљаће и о буџету

Највећи број тачака дневног реда на наредној сједници Скупштине односиће се на буџет.

Прва тачка дневног реда је, како је договорено, завршни рачун буџета за прошлу годину, слиједи Предлог закона о буџету за наредну годину са пратећим предлозима закона, а расправљаће се и о сету закона који су већ у скупштинској процедури.

Из парламента је саопштено да је црногорска скупштина најтранспарентнији и најотворенији парламент у региону Западног Балкана, те да је предсједник Скупштине Алекса Бечић донио одлуку да прије расправе о предлогу закона о буџету организује конференцију представника свих буџетских јединица.

– Ту ће изнијети своје виђење и аргументе поводом планираног буџета, нарочито у односу на финансијска средства која су издвојена за њихову буџетску јединицу. Kонференција о буџету ће се одржати у Пленарној сали Скупштине Црне Горе 7. децембра 2021. године, са почетком у 11 часова – наводи се у саопштењу.

На ту конференцију су позвани и министар финансија и социјалног старања у Влади Црне Горе Милојко Спајић и предсједник Одбора за економију, финансије и буџет Владимир Јоковић.

Одмах након објављивања предлога за смјену Владе, из Демократског фронта и Демократске Црне Горе су поручили да неће подржати ту иницијативу јер је њен предлагач опозициони блок предвођен Демократском партијом социјалиста. И из Грађанског покрета УРА су саопштили да у овом тренутку не виде разлог да гласају за ову иницијативу.

С друге стране, у опозицији су убијеђени у успјех ове иницијативе, а у томе рачунају и на гласове представника парламентарне већине.

Посланик ДПС-а Данијел Живковић казао је да је убијеђен да ће иницијатива за смјену Владе добити потребну већину у Скупштини.

– Ми смо озбиљан субјект и немојте да сумњате да кад се ухватимо одређеног посла да ће он бити успјешан. Тврдим да ће инцијатива за смјену Владе имати потребну већину – навео је Живковић.

И предсједник ДПС-а Мило Ђукановић увјерава да ће ова иницијатива опозиције бити успјешна и да је на помолу смјена "неуспјешне и неодговорне Владе".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 05:28