Ilustracija / Foto: LAZAR RUZIC
08/06/2023 u 21:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Predstavnici lista o vladavini prava

Ne može se u borbu protiv kriminala i korupcije krenuti sa pozajmljivanjem drugih tužilaca, ili tužilačkim funkcijama koje su u v.d. stanju. Smatramo da svi politički subjekti treba da prestanu da prisvajaju zasluge rada Tužilaštva, poručila je Mirsada Bošnjak

Predstavnici lista za parlamentarne izbore govorili su u Debati na TVCG o vladavini prava.

Predstavnica liste "Jasno je! - Bošnjačka stranka - Ervin Ibrahimović" Mirsada Bošnjak kazala je u debati da je evidentno da rad Tužilaštva u poslednjih godinu dana karakteriše proaktivnost, ali evidentni su i kadrovski, prostorni i finansijski problemi sa koji se ova institucija suočava.

- Ne može se u borbu protiv kriminala i korupcije krenuti sa pozajmljivanjem drugih tužilaca, ili tužilačkim funkcijama koje su u v.d. stanju. Smatramo da svi politički subjekti treba da prestanu da prisvajaju zasluge rada Tužilaštva. Zalagaćemo se za veći međuinstitucionalnu saradnju, poručila je Bošnjak.

Blanka Radošević Marović - "Na pravoj strani svijeta" (HGI) smatra da su sudstvo i tužilaštvo ključne grane vlasti neophodne za uspostavljanje vladavine prava.

- Snaga, kompetrentnost i nezavisnost ovih institucija je neophodan uslov za ispunjavanje ciljeva i suprotstavljanje korupciji i kriminalu, poručila je Radošević Marović.

Ivan Vukićević, predstavnik liste "Pravda za sve" dr Vladimir Leposavić u Debati je naveo da u tom političkom subjeku smatraju da državno tužilaštvo nije nezavisno u mjeri u kojoj bi to moralo biti, niti je spremno da se adekvatno suprotstavi kriminalu i koprupciji.

- Činjenica da se i neki tužioci sumnjiče da su članovi organizovanih kriminalnih grupa dovoljna je za zajključak da je Tužilaštvo daleko od nivoa za koji se i zalažemo. Dok god na rukovodećim funkcijama ne budemo imali ljude sa karakterom, moralom, koji ne rade u interesu klanova, imaćemo problem u Tužilaštvu. Skoro četiri godine nije izvršen izbor VDT-a u puniom mandatu, a tužioci u v.d.stanju nemaju dovoljno vremena da urade sve što bi htjeli, smatra Vukićević.

Milosava Paunović, predstavnica liste Za tebe" (SNP i Demos) saopštila je da je zemlja decenijama bila sistemski uništavana, i nakon 30. avgusta učinjeni su glavni koraci da se krene u borbu protiv kriminala i korupcije.

- SNP će uvijek biti tu gdje je borba protiv kriminala i korupcije. SNP je dala popdršku GST-u Vladimiru Novoviću i dajemo mu punu podršku. Od kako je on tu, učinjen je značajan pomak, a kakvo je stanje u sudstvu i pravodsuđu bilo govori činjenica da su hapšeni sudije i tužioci. Da je usvojen anti-mafija zakon bila bi sada mnogo lakša situacija, smatra Paunović.

Marko Milačić, predstavniki liste - Narodna koalicija "Složno i tačka" - Dejan Vukšić ocijenio je da je Vladimir Novović nezavistan, ali usamljen, jer je Vlada Dritana Abazovića u tehničkom mandatu otjerala sa ključnih pozicija u bezbjednosnom sektoru one koji su bili spremni da sarađuju sa tužiocem.

- Jedan od takvih je upravo i nosilac naše liste Dejan Vukšić, bivši direktoer ANB. On je smijenjen jer je želio da se bori sa mafijom onako kako se to radi, a ne kako Abazović radi-populistički. Neophodna je dobra saradnja ANB-a i MUP-a sa Novovićem, ali to ne postoji, jer je Dritan vratio u ANB kadar DPS-a. Kada je Abazović na čelo ANB-a stavio Sava Kenteru, isti je vratio sve kadrove DPS-a. Ne može se boriti protiv kriminala i korupcije boriti uz selfije i osmijeh, već treba zauzeti ozbiljan pristup, i riješiti slučajeve svih ubistava, a nama je najvažnije ono Duška Jovanovića, dodaje Milačić.

On je kazao da Narodna koalicja želi istinsku borbu prottiv mafije.

Lavdim Kroma, predstavnik - Koalicije "Albanska alijansa" (FORCA, Demokratski Savez, Demokratski Savez CG i "Pokret Tuzi") smatra da je Tužilaštvo ključno u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

- Ali trebamo ih ojačati u boljim uslovima rada, ali i ojačati ih kadrovski. Tužilaštvo i cijeli sistem je centralizovan, te ga treba decentralizovati. Centralizacija je svuda prisutna, i zadnje dvije vlade su radile isto kao i prethodne. Tako je prodat Hotel Jadran a opština Ulcinj se uopšte nije pitala. Tako je i u tužilaštvu koje se ništa ne pita, već Vlada, koja je centralistrička, naveo je Kroma.

Srđan Perić, nosilac liste "Preokret za sigurnu Crnu Goru - Srđan Perić" Pokret Preokret ocijenio je da ništa ne objedinjuje jednu zajednicu kao osjećaj da je ona pravedna, a ključna infrastruktura u isporuci pravde je Tužilaštvo i Sudstvo.

- Mi imamo jednog čovjeka koji je izabran za Glavnog specijalnog tužioca, i on ima nepodijeljenu podršku javnosti. On uliva povjerenje i svojojm pojavom i svojim djelovanjem, ali mi nemamo osjećaj da imamo sistemsku borbu sa onim što se javno proklamuje. A to je borba protiv korupcije i organizovanog krimnanala, a u praksi Vlada ratuje sa NVO koja je dala najviše doprinosa u ovoj borbi. Podizanje optužnice ne znači ništa bez presude, a od kad je krenula "ruka pravde" nemamo niti jednu presudu, kazao je Perić.

Dodaje da je prioritet oslobađanje Tužilaštva političkih pritisaka, da bi moglo da isporučuje rezultate.

Pero Milićević sa liste - "Prvo Crna Gora" (Pokret za promjene) Nebojša Medojević kazao je da se taj politički subjekat zalaže za Tužilaštvo po modelu FBI gdje bi se osnažio sa istražnom službom.

- Onda forenzika koja bi bila dodata u tužilačku organzaciju da bi sistem mogao da funkcioniše i da iz njega ne cure informacije. To što smo mi imali 30 godina vršenja pritiska jedne partije na Tužilaštvo, rezultiralo je raspadnutim pravosuđem. Nadamo se da će doći do političkog koncentzusa o ovom pitanju, saopštio je Milićević.

Mirel Radić ispred liste - "Da. Mi možemo za građansku Crnu Goru!" (GP MI i Građanska Crna Gora) tvrdi da Tužilaštvo nije nezavisno i spremno da se adekvatno suprotstavi korupciji i kriminalu, ali da je bolje nego ranije.

- Pomaci su prisutni, ali premijer i izvršna vlast konstantno najavljuju hapšenja i unaprijed se zna kakve će radnje Tužilaštvo preduzimati. Mi imamo Holivudski scenario, ali kada optužnice budu rezultirale presudama, smatraćemo da se Tužilaštvo adekvatno suprtotstavilo kriminalu i korupciji. Dok god premijer najavljuje hapšenja, tužilaštvo nije nezavisno, Istrage moraju biti kvalitetne, brze i rezultirati hapšenjima, smatra Radić.

Vatroslav Belan, ispred liste - "Zajedno, za budućnost koja ti pripada” (DPS, SD, LP, DUA) kazao je da ima određenih pomaka u borbi protiv kriminala i korupcije.

- Mi kao društvo moramo slijediti ono što nam savjetuje Evropska komisija na ovom polju. Mi moramo stvoriti institucionalni okvir, i biti tužilaštvu zaleđe da svoj posaop rade profesionalno. Naš glavni cilj je da po dolasku na vlast izglasamo novi Zakon o državnom tužilaštvu, važeći je suprotran mišljenju VK i EK jer se njime kontroliše tužilaštvo kroz zakonodavnu i izvršnu vlast, tvrdi Belan.

Andrej Milović sa liste - Pokreta Evropa sad - Milojko Spajić ocijenio je da se tužilaštvo bori da bude nezavisno, te da izvršna vlast sebi želi da pripuiše uspjehe GST-a.

- Mi moramo da stvorimo okvir i tehničke uslove da tužilaštvo ima dobre rezultate. Mi smo predstvili mjere za tužilaštvo, a to je deblokada VDT-a nakon novog saziva Skupštine, kao i promjenu Zakona o tužilaštvu kako bismo vezali mandat tužilaca za glavnog specijalnog tužioca i on bi imao tim koji će se boriti protiv kriminala i korupcije, kazao je Milović.

Osvrnuo se i na uslove u kojia rade tužioci, i naveo da je potrebna nova zgrada koja im je obećana, kao i finansijska pomoć.

- I SPO treba da je pod Tužilaštvom. Neophodna je promjena sastava TS, kao i obuka, stručna pomoć, pomoć eksperata, naveo je Milović.

Bojan Zeković sa liste - "Za našu kuću" (SDP) rekao je da je pravda temeljna vrijednost, te da je borba za vladavinu prava velika obaveza Crne Gore u evropskim integracjama.

Kazao je da postoje određeni pomaci u djelovanju tužilaštva, ali da se isto mora boriti za sopstvenu samostalnost.

- Na sceni su prisvajanja zasluga za ono što je postiglo SDT. Pitanje je da li postojeća većina može obezbijediti pravdu. SDP se bori za vladavinu prava od svog osnivanja, saopštio je Zeković.

Dragan Krapović predstavnik - Koalicije "Hrabro se broji" (Demokrate i URA) saopštio je da je vrijeme pokazalo da su izmjene TS-a bile opravdane da bi se demontirana kriminalna hobotnica.

- Zatim je izabran TS iz redova pravnika. Oslobađanje institucija je započelo, ali ga treba nastaviti i privesti kraju. Mi smo pružili snažnupdršku nezavisnom tužilaštvu. Novović radi po zakonu i Ustavu, smatra Krapović.

Mitar Šušić predstavnik - Koalicije "Za budućnost Crne Gore" (NSD, DNP, Radnička partija) ocijenio je da je pravosudni sistem dugo vremena bio zatvoren sistem.

- Pravda mora biti temelj društva, kriminalci moraju biti kažnjeni ne zbog poglavlja 23 i 24 već zbog toga što su kršili zakon Rezultati nijesu za Brisel već se moramo boriti za ono što se dešava u Crnoj Goti, jer je to potrebno nama samima, smatra Šušić.

Artan Čobi predstavnik lise - "Besa Za Evropski razvoj" (Albanski forum) kazao je da je Crna Gora bila u teškoj situaciji, a stanje nije dobro ni sada.

- Bilo je određenih pomaka ali mora se podići povjerenje u sudstvo i tužilaštvo. Neizbor sedmog sudije Ustavno suda pokazuje da je i određenim partijama preći pojedinačan interes u odnosu na nacionalni. Poslata je poruka da institucije nijesu otvrene za pripadnike manjinskih naroda. Pripadnici albanskog naroda nijesu proporcionalnio rzastupljeni u organima, kazao je Čobi.

Ocijenio je da je pomak u tužilaštvu evidentan ali nedovoljan.

- Vladavna prava je jedan od ključnih poroblema u evropskim integracijama, i moramo dati zajednički napor da se ovo nastavi, smatra Čobi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 17:35