Са догађаја
23/07/2021 u 15:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Радуловић: Бити дио Европе значи стајати раме уз раме када је тешко

Пандемија је показала да ниједна влада не може сама предуприједити изазове пандемије, казао је министар

Бити дио Европе значи стајати раме уз раме када је тешко, али и ослонити се на пријатеље, рекао је министар вањских послова Ђорђе Радуловић на неформалном састанку министара за европске послове (ГАЦ) на Брду код Крања у Републици Словенији.

-То је показала здравствена криза која је на глобалном нивоу искристалисала све бољке и учврстила циљеве.Наш је да будемо дио Европске уније-казао је министар.

Прво окупљање министара надлежних за ову област у оквиру словеначког предсједавања, посвећено је презентацији приоритета предсједавања, као и отпорности ЕУ након кризе узроковане пандемијом КОВИД-19. Порука састанка који укључује и њихове колеге са Западног Балкана је јасна - „Заједно. Отпорни. Европа“. 

Говорећи о овој теми, министар Радуловић истакао је да је Црна Гора посебно поносна на чињеницу да у нашој земљи није постојала негативна кампања иако су вакцине из ЕУ, која се и сама борила са здравственом кризом, у земље Региона стигле нешто касније.

-Напротив, црногорски грађани који у високом проценту стоје иза идеје чланства, знали су да помоћ долази. Вјерујем да је здравствена криза још једном показала да не постоји другачији одговор осим да радимо на томе да будемо отпорнији, а да отпорности нема без солидарност- истакао је он у свом обраћању.

-Пандемија је показала да ниједна влада не може сама предуприједити изазове пандемије. Сигуран сам да једино заједно у томе можемо успјети надгледајући ризике, улажући у иновације и борећи се против дезинформација које представљају посебну пријетњу. Сигуран сам да ћемо успјети и изаћи из ове кризе још јачи-поручио је министар Радуловић.

На састанку је закључено да је пандемија један од највећих изазова с којима се Унија до сада суочила, те да представља њен тест отпорности и подсјећа на важност заједничког рада на рјешавању криза које имају прекограничне ефекте.

-Стога ће током предсједавања главни циљ бити побољшање заједничке спремности и повећање ефикасности одговора на кризу. Словенија ће се фокусирати на подручја која, у овом тренутку захтјевају највише пажње, а то су пандемија и цyбер безбједност-поручено је са неформалног састанка надомак Лјубљане, којим је предсједавао словеначки државни секретар Министарства вањских послова Гашпер Довжан.

Министар Радуловић честитао је Словенији преузимање предсједавања Савјетом ЕУ, изразивши увјерење да ће пружити прилике за додатну афирмацију политике проширења и искорака у процесу европске интеграције Западног Балкана. Он је истакао значај чињенице да ће међу кључним приоритетима, у наредних шест мјесеци бити управо ова политика. Неформални састанак на Брду код Крања је, у свијетлу  разматрања могућности убрзања процеса у наредном периоду, био прилика и за разговор о чланству у ЕУ као стратешком опредељењу земаља Региона.

-Чињеница да су на Брду код Крања данас били присутни министри вањских послова држава Западног Балкана, подразумијева да смо се још једном окупили и ујединили око европских вриједности и истовјетног циља. Ово је била још једна јасна порука да желимо бити дио породице, којој и припадамо, а да тамо стижемо слиједећи европске вриједности и оснажујући наша друштва кроз неопходне реформе-рекао је шеф црногорске дипломатије након састанка гдје је учествовао на позив словеначког колеге, државног секретара за европске послове Довжана.

Уочи састанка, за министре Западног Балкана је синоћ  уприличена вечера чији је домаћин био државни секретар за координацију међународних и европских послова у Кабинету Предсједника Владе Републике Словеније, др Игор Сенчар. На маргинама састанка министар Радуловић имао је сусрете са колегама из Чешке, Аустрије, Луксембурга и Француске.

                                                                                                                               

                                                                                                                         

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

21. septembar 2021 10:38