Таjс Роjтен / - IGOR SLJIVANCANIN
06/11/2021 u 11:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Роjтен: Грађани Црне Горе заслужуjу кредибилну перспективу чланства у Европскоj униjи

Треба да направите праве одлуке у интересу свих грађана. У Европском парламенту снажно сам подржао добру и мирну демократску транзициjу и рекао да то треба да помогне његовању конструктивног диjалога и сарадњи између владаjућих странака и опозициjе, казао jе европосланик Роjтен

Посланик Европског парламента Таjс Роjтен говорио jе током засjедања Скупштине грађана - иновативног експеримента у спровођењу демократиjе, коjи jе Скупштина Црне Горе реализовала у сарадњи са Европским парламентом.

Уз похвале предсjеднику Скупштине Алекси Бечићу и Скупштини, као институциjи коjа организуjе Скупштину грађана, посланик Роjтен jе истакао да одабир теме "борба против системске корупциjе“, указуjе на ,,одлучност парламента да буде транспарентан, да укључи људе, али такође показуjе и храброст да се не иде са наjлакшом темом“, већ проматра корупциjа ,, као jедна од наjтежих брига међу вашим становништвом, а и код нас“. Свакако, како jе истакао, посебна заслуга припада грађанима коjи су радили на препорукама и коjи ,,не само да су узели у обзир све важне теме у борби против кроупциjе, већ су показали демократску културу Црне Горе и начин на коjи демократиjа треба да функционише“.

- Ви долазите са разних страна, из разних углова овог друштва, али сте се окупили, разговарали сте и нашли заjедничке идеjе. Након што сам ступио на дужност, као посланик у Европи говорио сам у првом мом излагању о Црноj Гори, тако се погодило. Тада сам говорио да грађани Црне Горе заслужуjу кредибилну перспективу чланства у Европскоj униjи, имаjу моjу пуну подршку, али та амбициjа изискуjе веома jасне активности лидерства и руководства у земљи. Треба да направите праве одлуке у интересу свих грађана. У истоj тоj дебати сам снажно подржао добру и мирну демократску транзициjу и рекао да то треба да помогне његовању конструктивног диjалога и сарадњи између владаjућих странака и опозициjе - казао jе посланик Роjтен.

Указуjући да стварни циљ заjедничких активности ниjе само ,,да испунимо разне рубрике и ниjе само чланство у Европскоj униjи, већ jе то дубоко увjерење да ви можете да имате бољу земљу за све грађане Црне Горе“, Роjтен jе поручио да "сви треба да буду поносни на темељна права, снажно правосуђе, демократску културу са много простора за дебату и политичке разлике, али да увиjек знамо сви и ви да знате да jе систем снажан, правичан и непристрасан".

Уз дигресиjу "да нема такве ствари као мало интегритета - или jеси или ниси, што се односи можда на наjтеже аспекте рjешавања системске корупциjе", посланик ЕП  jе оциjенио да jе за интегритет и "мала корупциjа jеднако  штетна, као и велика. Нема тога да сте мало корумпирани", а производ jе темељна неправичност коjа ствара друштво неповjерења, институциjе коjе не раде у jавном интересу.

Уз увjерење да ће, како jе казао, Скупштина пропратити и унаприjедити ово иновативно демократско искуство, посланик jе казао и да очекуjе да ће усвоjено "искористити и укључити се у jедан конструктиван диjалог и створити боље друштво, обезбиjедити грађанима удобност, сигурност да могу као данас, да говоре о свему, било да jе то што имаjу да кажу добро, или нешто што желе да критикуjу".

- Желим да вам честитам што сте у овоj кући у сарадњи са великим народом Црне Горе и са нама, Европским парламентом, учинили ово и што диjелите европску будућност са заjедничким вриjедностима и што радите на томе. Мислим да ми то можемо постићи ако радимо заjедно - закључио jе Роjтен.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 23:07