Senatorka Dženi Šehin, jedna od potpisnica inicijative / - RTCG
05/08/2022 u 16:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SAD da nastave da podržavaju pristupne pregovore CG sa EU

Grupa američkih senatora zatražila je da Sjedinjene Američke Države(SAD) nastave da podržavaju pristupne pregovore Crne Gore sa Evropskom unijom, uključujući pružanje pomoći kako bi što prije ispunila kriterijume za članstvo.

Šest senatora Dženi Šehin, Roger Viker, Tom Tillis, Dik Durbin, Ben Kardin i Kris Van Holen potpisnivci ove inicijative traže set antikoruptivnih mehanizama, kao i alate za sprečavanje širenja rusko-kineskog utjecaja na Balkanu.

"Šest zemalja Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija) čine pluralističku, multietničku regiju u srcu Evrope koja je ključna za evropski mir, stabilnost i prosperitet", naveli su.

Kako prenose mediji, senatori su predložili i donošenje zakona kojim bi se osiguralo da NATO rasporedi vojnu misiju u BiH ukoliko Rusija bude blokirala nastavak mandata EUFOR-a u novembru ove godine.

Senatori traže da SAD iskoristi svoj utjicaj u NATO-u da ohrabri planiranje i podršku međunarodnih vojnih snaga za održavanje sigurnog i okruženja u Bosni i Hercegovine, posebno ako Rusija blokira nastavak misije EUFOR-a na sjednici Savjeta bezbednosti UN-a i da se ojača štab NATO-a u Sarajevu.

U kontekstu situacije na Zapadnom Balkanu, senatori traže održavanje punog mandata EUFOR-a u Bosni i Hercegovini kao dio nacionalne sigurnosti.

"Ohrabruje se NATO i EUFOR da obnove mandate zbog sigurnosne situacije u BiH i da se proaktivno uključe u osiguranje sigurnog okruženja, posebno u sektoru odbrane", istakli su.

Ističe se i puna podrška Bosni i Hercegovini na putu ka dobijanju kandidatskog statusa za članstvo EU i neophodnim reformama koje trebaju sprovesti vlasti.

Takođe se kaže da je nastavak mira, stabilnosti i prosperiteta na Zapadnom Balkanu direktno vezan za prilike za demokratski i ekonomski napredak stanovnika ovih šest zemalja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

13. maj 2024 22:27