Ivan Vujović / - SDP
12/01/2024 u 14:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SDP: Državne institucije da zaštite ime i ugled Njegoša

Stanić je pozvao nadležne državne organe da što prije zaštite Njegoševo ime i nasljeđe od takvih, kako je rekao, prizemnih i šarlatanskih manipulacija i da pokrenu odgovarajuće postupke i prema institucijama Bosne i Hercegovine (BiH) i entiteta RS

Državne institucije, prije svega Vlada, Skupština i Ministarstvo kulture i medija, moraju zaštiti ime i ugled Petra II Petrovića Njegoša, crnogorskog vladara i vladike i jednog od najvećih pjesnika na južnoslovenskim jezicima, poručili su iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Član predsjedništva SDP-a Mirko Stanić rekao je da sramna predstava organizovana u Banja Luci 9. janura, na kojoj je predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik dodijelio “Njegoševu nagradu” Mirku Pejčinu - Baji Malom Knindži, predstavlja jednu od najvećih uvreda za velikana koji je utemeljio crnogorsku kulturu i duhovnost, ali i državnost i samostalnost.

- Uzvišenost i genijalnost djela Vladike Rada su i razlog zbog kojeg najveća književna nagrada na ovim prostorima nosi njegovo ime, ali i što je Skupština Crne Gore proglasila dan njegovog rođenja Njegoševim Danom - državnim praznikom crnogorske kulture - naveo je Stanić u saopštenju.

Kako je kazao, opskurni, primitivni i ratnohuškački Mali Knindža, s druge strane, predstavlja suštu suprotnost filozofskim i duhovnim visinama na koje se Njegoš uspeo.

Stanić je pozvao nadležne državne organe da što prije zaštite Njegoševo ime i nasljeđe od takvih, kako je rekao, prizemnih i šarlatanskih manipulacija i da pokrenu odgovarajuće postupke i prema institucijama Bosne i Hercegovine (BiH) i entiteta RS.

- Pogotovo pozivamo one kojima su puna usta “Njegoševske Crne Gore” da stanu na put ovom besprizornom napadu na istorijsko, kulturno, duhovno, filozofsko, ali i moralno i kosmopolitsko nasljeđe koje u modernim vremenima baštinimo zahvaljući besmrtnom Radu Tomovu - poručio je Stanić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 17:28