/ - СДП
31/03/2022 u 13:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СДП: Нови избори демократско рјешење постојећег стања

Главни одбор СДП исказује забринутост због потпуне блокаде кључних институција државе, настале као производ распадања доскорашње парламентарне већине, наводе они

Ургентно проналажење демократског рјешења политичке кризе, како би се прекинуло даље занемаривање интереса грађана који су, већ дуже вријеме, таоци неодговорне политике и погрешних концепата, мора бити приоритет дјеловања свих политичких партија”, оцијенио је Главни одбор Социјалдемократске партије (ГО СДП). 

-Пажња се посебно мора посветити новим социоекономским изазовима и паду животног стандарда, узрокованог доминантно новим глобалним околностима, па је обавеза политичких структура да покажу додатан ниво одговорности и заштите основних егзистенцијалних интереса грађана Црне Горе. Главни одбор СДП исказује забринутост због потпуне блокаде кључних институција државе, настале као производ распадања доскорашње парламентарне већине- наводе они.

Сматрају да се "тиме  дошли у ситуацију да нам Парламент не функционише, а готово да је исти случај и са Владом, па је Црна Гора једина држава која није суштински донијела нити једну антикризну мјеру, и на тај начин помогла својим грађанима и привреди у условима дубоке економско-социјалне кризе”.

-Посебан је случај избјегавање испуњавања наших ЕУ и НАТО обавеза поводом агресије Руске Федерације на Украјину, чиме се додатно деградира међународна позиција Црне Горе и њен статус кредибилног еуроатлантског партнера. Поводом актуелне теме формирања мањинске Владе, ГО СДП констатује да је неопходан озбиљнији приступ како би се овај процес евентуално успјешно довео до свог краја и зауставило трошење драгоцјеног времена, неопходног за бављење конкретним проблемима грађана и санирање урушених институција. Закључено је да преговори трају предуго и да се морају окончати у кратком року. ГО СДП дао је подршку програмској платформи и приоритетима, која треба да буде основ политичког дјеловања будуће Владе, а коју су потписали или подржали посланици опозиције и исказао спермност на сарадњу са свима који прихвате вриједности исказане у том документу- наводе у саопштењу.

Додају:"Нови избори, уз успостављање примјереног правно-политичког модела који би гарантовао фер изборни процес, као што је СДП више пута саопштио, демократско су и чисто рјешење постојећег стања”, наглашено је током расправе на сједници ГО СДП".

-ГО СДП је закључио да свака нова Влада мора имати јасну и недвосмислену европску и еуроатлантску орјентацију и подржава руководство партије да се, као и до сада, у сусрет разрјешењу текуће политичке и институционалне кризе, руководи искључиво политичким, вриједносним и програмским принципима СДП-а-поручују они.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
СДП КРИЗА
06. maj 2024 02:40